„Tunelul glicinelor”: romanticul tunel din grădina Kawachi Fuji

Tunelul de wisteria din Japonia
Tunelul de wisteria din Japonia (Pinterest)

Toţi cei care au văzut această grădină pe viu o definesc ca pe un loc magic, ieşit dintr-un basm. Şi într-adevăr, judecând după aceste imagini, se pare că tocmai asistăm la o poveste care ar putea foarte bine să înceapă cu „A fost odată ca niciodată...”.

Grădina Kawachi Fuji, din oraşul Kitakyushu, Japonia

În realitate, grădinile sunt două: în prima se pot admira aproximativ 150 de plante Wisteria, împărţite în 20 de specii diferite (alb, albastru, violet, albastru-violet şi roz); în a doua veţi găsi aproximativ 700 de arţari. Sunt deschise publicului de două ori pe an: primăvara (aprilie - mai) atunci când înfloreşte glicina, şi toamna (în ultimele două săptămâni din luna noiembrie) în perioada în care frunzele arţarilor îşi schimbă culoarea şi cad.

Pentru a admira Tunelul glicinelor (situat în prima grădină), punctul culminant este, în mod normal, la sfârşitul lui aprilie, în ceea ce se cheamă „Săptămâna de Aur” sau „Fuji Matsuri.” E greu de imaginat această grădină într-un alt mod decât cel prezentat în imagini, dar dacă o vizitaţi într-o altă perioadă a anului veţi găsi o dezamăgitoare masă de crengi contorsionate şi lipsite de viaţă.

Tunelul glicinelor

Tunelul glicinelor este un exemplu de folosire a arborilor ca parte a unei structuri, această tehnică fiind cunoscută sub numele de arbortectură. Vedeta tunelului, glicina, este una dintre cele mai frumoase plante agăţătoare. Crengile ei ajung la maturitate în câţiva ani, moment în care ele înfloresc, alcătuind o adevărată cascadă de flori în culori dintre cele mai diverse.

Practic este imposibil să te plimbi prin acest tunel fără să-ţi imaginezi că dintre florile colorate ies câteva zâne fermecate pentru a te însoţi.

Wisteria este o plantă din familia leguminoaselor, Fabaceae, care include zece specii de viţe căţărătoare originare din estul Statelor Unite, China, Korea şi Japonia. Plantele se pot întinde pe o lăţime de 10 metri şi o înălţime de 20 de metri. Cea mai mare Wisteria cunoscută se găseşte în Sierra Madre, California şi ocupă peste 0,4 hectare, cântăreşte 250 de tone şi a fost plantată în anul 1894.

Curiozitate

La cererea specială a proprietarilor, în interiorul grădinilor nu sunt acceptate animale şi nu sunt permise glumele şi râsetele. Aceştia cer respect pentru sacralitatea şi frumuseţea locului. Cu alte cuvinte, vizitatorii ideali sunt cei care iubesc cu adevărat plantele şi care, intrând în vârful picioarelor, reuşesc să atingă pacea interioară.