Turcan anunţă un OUG pentru românii care vor să lucreze în străinătate prin forme legale

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Facebook - Florin Cîţu)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind garanţiile suplimentare pentru românii care vor să lucreze în străinătate a fost discutat în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri. Mai exact, autorităţile doresc să crească gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale.

“Prin proiectul de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, dorim să oferim garanţii suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state, atât în ceea ce priveşte legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât şi condiţiile specifice de călătorie şi siguranţa transportului până în ţara de destinaţie. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost discutat astăzi, în primă lectură, în şedinţa de Guvern”, a precizat Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Turcan a mai transmis că, prin noile prevederi, Guvernul introduce obligaţii suplimentare pentru agenţiile de plasare a forţei de muncă în străinătate şi pentru furnizorii de servicii de plasare, după cum urmează:

- Informarea lucrătorilor asupra condiţiilor şi regulilor speciale de intrare în statul de destinaţie

- Verificarea condiţiilor privind documentele necesare, înainte de plecarea din ţară

- Asigurarea transportului în ţara de destinaţie, prin firme autorizate

- Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora şi, lunar, cu privire la contractele încheiate.

De asemenea, proiectul include şi înăsprirea sancţiunilor pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate.

“Ministerul Muncii pune la dispoziţia lucrătorilor sezonieri toate informaţiile necesare privind drepturile şi condiţiile de muncă în ţările de destinaţie, prin campania ”EŞTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile pentru a fi protejat!”, a adăugat Turcan.

Totodată, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii, ministrul a precizat că, prin acest proiect, se doreşte o creştere a gradului de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale.

“Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale. De fapt aceasta este esenţa. Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă. Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a explicat Turcan, citată de Digi24.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne