Turcia ar fi arestat în 2013 peste o mie de jihadişti proveniţi din Europa

(photos.com)

Turcia ar fi arestat şi deportat în 2013 un număr de 1.100 de cetăţeni europeni care se aflau în drum spre Siria, unde urmau să se alăture grupurilor islamiste radicale care se opun regimului preşedintelui Bashar al Assad, informează miercuri ziarul ABC în ediţia electronică.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete, citat de cotidianul Habertürk, alţi 1.500 de europeni se pregătesc să meargă să lupte în Siria, via Turcia.

Potenţialii jihadişti europeni vin mai ales din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda, notează raportul care precizează că aceştia au fost arestaţi în 41 de operaţiuni desfăşurate în decursul acestui an.

Respectivele ţări au cerut Turciei să-i aresteze pe suspecţi - ceea ce nu se poate face în locurile de origine de unde provin - având în vedere că există probe că cei vizaţi s-ar pregăti să meargă să lupte în Siria.

Potrivit ziarului citat, raportul - care a fost trimis mai multor ţări europene - încearcă să contracareze numeroasele critici, potrivit cărora autorităţile turce se fac că nu observă când miliţiile sirene islamiste folosesc teritoriul Turciei drept ariergardă, sau ca zonă de tranzit spre Siria.

Turcia rămâne în alertă, adaugă ziarul Habertürk, în faţa posibilităţii ca alţi 1.500 de cetăţeni europeni să se pregătească să plece în Siria. În ultimii trei ani, forţele turce au desfăşurat peste 140 de operaţiuni împotriva grupurilor care au legături cu Al-Qaeda şi au arestat 217 suspecţi, asigură raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe