Turcia doboară două avioane siriene lângă Idlib

Bombardier rusesc Su-24M2.
Bombardier rusesc Su-24M2. (Captură Foto)

Starea de război deschisă dintre Turcia şi Siria agravată de extinderea conflictului dintre Turcia şi Siria cu Rusia, care îşi sprijină aliatul, a continuat să escaladeze dramatic în ultimele 24 de ore.

La câteva ore după ce forţele naţionale siriene au doborât încă o dronă turcească în provincia Idlib şi după un bombardament efectuat joi, în care şi-au pierdut viaţa 33 de turci, două avioane ale Forţei Aeriene Siriene au fost doborâte de armata turcă.

Ministerul Apărării din Turcia a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, că a doborât două aeronave SU-24, ca răspuns la distrugerea unei drone în aceeaşi zi.

Agenţia de ştiri SANA din Siria a confirmat pierderile, anunţând că piloţii au scăpat nevătămaţi. Imaginile cu doi piloţi care s-au paraşutat în siguranţă pe sol au fost, de asemenea, vehiculate pe scară largă în urma incidentului.

Damascul a anunţat că este pregătit să doboare orice aeronavă străină care zboară deasupra provinciei Idlib, unde a anunţat zonă No Fly, un oficial al apărării declarând pentru SANA că orice aeronavă „care încalcă spaţiul nostru aerian va fi tratată ca zbor ostil care trebuie doborât şi împiedicat să-şi atingă obiectivele".

Turcia, la rândul său, încearcă să relaxeze tensiunile cu Rusia, declarând că în weekend, forţele sale intenţionează doar să vizeze „soldaţii regimului” şi cu „nicio intenţie de a se confrunta cu Rusia”, potrivit noilor declaraţii ale ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar.

Între timp, războiul aerian pentru supremaţia provinciei Idlib centrat pe intervenţia turcă în creştere pare să continue săptămâna viitoare, marea întrebare fiind în ce măsură Kremlinul va permite acest lucru.

Potrivit corespondentului de război regional Elijah Magnier, Siria este gata să se angajeze mai departe: "Armata siriană şi aliaţii săi au instalat propriul sistem de apărare anti-rachetă aeriană care protejează Idlib şi Saraqeb pentru a continua operaţiunea militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe