Rusia acuză Turcia pentru moartea celor 33 de militari. Ankara promite răzbunare

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

"Am luptat cu Rusia de 16 ori în trecut şi vom lupta împotriva ei din nou dacă este nevoie", a avertizat Mesut Hakki Caşin, consilierul turc al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, după escaladarea dramatică de joi, când Rusia a bombardat trupe turceşti cauzând moartea a aproximativ 33 de soldaţi turci în Idlib.

NATO a organizat o şedinţă de urgenţă la cererea Turciei, în timp ce administraţia Trump a răspuns vag că SUA „este de partea Turciei”.

Însă se pare că Ankara va fi singură în aventura ei din provincia Idlib, după ce şeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis doar „condoleanţe” şi şi-a exprimat „solidaritatea” cu Turcia.

Turcia a promis vineri să escaladeze acţiunile militare din provincia Idlib din Siria după uciderea militarilor săi în cadrului unui atac pe care l-a pus pe seama Siriei, moment în care riscul unei confruntări militare majore între Rusia şi Turcia în regiune a crescut brusc.

Rapoarte imediate au afirmat că a fost o lovitură rusă, dar pentru că Ankara nu doreşte să se confrunte cu forţa aeriană redutabilă a Rusiei, a dat vina pe forţele siriene, restrângând în acelaşi timp accesul social media pentru propriii săi cetăţeni, probabil în efortul de a controla sentimentul anti-rusesc şi de a salva aparenţele.

Erdogan i-a spus chiar preşedintelui Trump că „forţele regimului” sirian au fost în spatele atacului şi că Turcia a răspuns. Dar ministrul truc al Apărării a ţinut să afirme următoarele despre rolul Rusiei: „Acest atac s-a produs chiar dacă locaţiile trupelor noastre au fost coordonate cu oficiali ruşi pe teren”, totuşi nu a afirmat direct că avioanele ruseşti sunt responsabile de bombardament.

Moscova, la rândul său, a rămas neclintită după ce se pare că a stabilit o „linie roşie” în Turcia: "Soldaţii turci acţionau în interiorul unităţilor de luptă ale grupurilor teroriste", a declarat Ministerul Apărării din Rusia (MA) într-o declaraţie ca răspuns la evenimentele de joi.

În timp ce oficialii ruşi din domeniul apărării nu au declarat direct că sunt în spatele atacului, şi-au apărat „dreptul” de a ataca terorişti - indiferent dacă trupele turce se află sau nu în apropiere.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat vineri că „Armata siriană are cu siguranţă [dreptul] deplin de a riposta şi de a suprima teroriştii”.

El a spus în continuare conform presei ruse:

[Rusia] nu poate interzice armatei siriene să execute cererile scrise în rezoluţiile UNSC, care necesită o luptă fără compromisuri împotriva terorismului sub toate formele sale.

Între timp, anumiţi lideri ai Congresului, precum senatorii Linsdey Graham şi Tom Cotton, au cerut administraţiei Trump să sprijine Turcia, militar, pe fondul ofensivei siriano-ruse din Idlib.

O serie de analişti şi politicieni au început să vorbească despre invocarea articolului 5 al NATO, aparent ignorând faptul că tratatul colectiv de apărare se aplică doar atacurilor pe pământul unui membru NATO, nu şi în acest caz, în care are loc o invazie a Turciei în Siria.

Deocamdată, se pare că Turcia îşi va concentra „represaliile” doar împotriva armatei siriene. Se pare că acest lucru a început deja, Turcia susţinând că a lovit un număr de militari şi convoaie siriene ca răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe