Turcia ordonă arestarea a 176 de militari suspectaţi că au legături cu Gulen

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

Turcia a ordonat arestarea a 176 de militari suspectaţi că ar avea legături cu o reţea despre care Ankara susţine că a fost în spatele tentativei de lovitură de stat în urmă cu 3 ani, a afirmat biroul procurorului şef din Istanbul într-o declaraţie publicată marţi, potrivit Reuters.

Printre cei care se confruntă cu arestarea se numără un colonel, doi locotenenţi-colonei, cinci maiori, şapte căpitani şi 100 de locotenenţi, operaţiunea cuprinzând armata, forţa aeriană şi Marina, potrivit declaraţiei.

Ankara a declarat că cel care a organizat puciul eşuat din 15 iulie 2016 a fost clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA. Gulen a negat orice implicare.

În cei trei ani care s-au scurs de la tentativa de lovitură de stat, peste 77.000 de persoane au fost închise în aşteptarea proceselor lor şi aproximativ 150.000 de funcţionari civili, militari şi alte persoane au fost concediate sau suspendate din funcţii.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi diverse grupuri pentru drepturile omului au criticat amploarea campaniei de suprimare, susţinând că preşedintele Recep Tayyip Erdogan a folosit-o pentru a strivi opoziţia.

Ankara a susţinut că măsurile de suprimare sunt necesare datorită ameninţărilor legate de securitatea Turciei, promiţând că va eradica aşa-zisa reţea a lui Gulen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe