Ankara neagă afirmaţiile privind torturarea unui jurnalist turco-german

Jurnalistul turco-german Deniz Yucel
Jurnalistul turco-german Deniz Yucel (Getty Images)

Ministerul turc de Externe a publicat duminică o declaraţie prin care a negat afirmaţiile potrivit cărora ofiţeri turci l-ar fi torturat pe jurnalistul turco-german Deniz Yucel în timp ce acesta se afla în detenţie în închisoarea Silivri de lângă Istanbul în aşteptarea procesului său, potrivit Deutsche Welle.

“Ţara noastră acţionează în conformitate cu obligaţiile internaţionale în lupta împotriva torturii, aşa cum o face în toate domeniile”, a declarat ministerul.

“Ţara noastră investighează toate acuzaţiile de tortură sau tratament neadecvat şi demonstrează, cu fiecare ocazie, că are o poziţie transparentă asupra acestei probleme”.

Depunând mărturie vineri într-un tribunal districtual din Berlin, Yucel – fost corespondent turc al publicaţiei germane Die Welt – a declarat că a fost lovit cu pumnii şi picioarele, a fost umilit şi ameninţat în timpul detenţiei sale lungi de aproape un an în acea închisoare.

Jurnalistul în vârstă de 45 de ani îl consideră răspunzător în mod personal pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru presupuse violenţe psihologice şi fizice la care a fost supus în timpul detenţiei.

Mărturia lui Yucel face parte dintr-un proces în desfăşurare împotriva sa în Turcia, unde este acuzat de promovare de “propagandă teroristă”, printre altele. Procurorii turci au recomandat o sentinţă de 18 ani de închisoare. Recent, o instanţă turcă a decis ca lui Yucel să i se permită să depună mărturie în timp ce se află în Germania.

“Bătut cu bâte de baseball”

Între timp, un alt jurnalist turc, care l-a criticat pe Erdogan, a fost bătut brutal de un grup de “oameni înarmaţi cu bâte de baseball”, a declarat sâmbătă ziarul la care lucrează.

Yavuz Selim Demirag a fost atacat vineri noaptea, 10 mai, la scurt timp după ce a moderat un talk show televizat în timpul căruia au fost discutate recentele alegeri din Istanbul.

Consiliul Electoral al Turciei a ordonat reluarea alegerilor primarului în Istanbul, care au fost câştigate în 31 martie de principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Şase suspecţi au fost reţinuţi după atacul de vineri.