Sultanul strânge pumnul. Alegerile de primar din Istanbul se vor repeta

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Autoritatea electorală a Turciei a cerut ca alegerile pentru funcţia de primar al Istanbulului să se desfăşoare din nou, a precizat luni mass media de stat turcă, după ce alegerile din 31 martie au fost câştigate la limita de partidul din opoziţie CHP, potrivit Deutsche Welle.

În 16 aprilie, partidul AKP al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a înregistrat o moţiune la Consiliul Electoral Suprem (YSK) pentru a anula rezultatul alegerilor, invocând “nereguli”. De asemenea, au existat obiecţii că o diferenţă de doar 15.000 de voturi într-un oraş atât de mare precum Istanbul este mult prea mică pentru a oferi un rezultat corect.

Ziarul turcesc Haberturk a precizat că motivul din spatele repetării alegerilor din Istanbul ar fi faptul că unii dintre oficialii electorali de la secţiile de votare nu erau funcţionari publici şi că unele dintre documentele cu rezultatele nu au fost semnate.

YSK a confirmat anterior că Ekrem Imamoglu, candidat din partea CHP, este câştigător al cursei pentru funcţia de primar în Istanbul, în condiţiile în care AKP a lansat “obiecţia sa extraordinară” la adresa rezultatelor.

“Este ilegal să câştigi”

Imamoglu a condamnat YSK pentru decizia sa, declarând luni susţinătorilor că CHP a câştigat “cu sudoarea a milioane de oameni”.

“Ei încearcă să confişte alegerile pe care le-am câştigat”, a precizat acesta.

Un purtător de cuvânt al CHP a afirmat că mişcarea YSK nu este nici legitimă şi nici democratică, numind-o drept “simplă dictatură” din partea lui Erdogan şi a AKP.

La rândul său, vicepreşedintele CHP, Onursal Adiguzel, a susţinut într-un mesaj postat pe Twitter: “Este ilegal să câştigi împotriva partidului AKP”.

Critici din partea Europei

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a declarat că “justificarea pentru această decizie exagerată, luând în considerare contextul puternic politizat, ar trebui să fie supusă examinării publice de îndată... Asigurarea unui proces electoral liber, corect şi transparent este esenţială pentru orice democraţie şi acest lucru se află la baza relaţiilor Uniunii Europene cu Turcia”.

Liderul Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a afirmat că reluarea votului are “potenţialul de a afecta sever încrederea alegătorilor turci în autorităţile electorale”.

Alegeri cheie

Deşi AKP a câştigat majoritatea curselor în alegerile regionale ale ţării, a pierdut poziţii de conducere cheie în Istanbul şi capitala Ankara. De asemenea, AKP nu a cerut o renumărare a voturilor sau noi alegeri pentru adunarea locală din Istanbul, unde a câştigat majoritatea locurilor.

Anterior, Erdogan a comparat victoria în Istanbul ca o victorie la nivel naţional şi a desfăşurat o campanie puternică în numele AKP.

Noile alegeri din Istanbul aparent au fost programate pentru 23 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe