Turcia se opune planului NATO pentru Polonia şi ţările baltice dacă NATO nu recunoaşte "ameninţările teroriste"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia se va opune planului NATO de apărare a ţărilor baltice, dacă Alianţa nu recunoaşte grupurile pe care Turcia le consideră teroriste, a declarat marţi preşedintele turc Tayyip Erdogan, înaintea unui summit al NATO la Londra.

Relaţiile dintre Turcia şi aliaţii săi NATO au fost tensionate din cauza unei serii de probleme, de la decizia regimului de la Ankara de a achiziţiona sisteme de apărare aeriană de fabricaţie rusească, la politica faţă de Siria.

Mulţi membri ai NATO au condamnat decizia Turciei de a lansa o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei YPG kurde, care s-a soldat inclusiv cu crime de război împotriva civililor, potrivit unor documente filmate de forţe americane.

Ankara a refuzat să sprijine un plan de apărare NATO pentru Marea Baltică şi Polonia până când nu va primi mai mult sprijin în lupta sa cu YPG, pe care o consideră organizaţie teroristă.

Înaintea plecării din Ankara la summitul NATO, Erdogan a afirmat că a vorbit luni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi că a fost de acord să se întâlnească cu acesta şi cu liderii ţărilor baltice la Londra, pentru a discuta problema.

„Cu plăcere, putem să ne reunim şi să discutăm şi aceste probleme”, a menţionat el. „Dar dacă prietenii noştri de la NATO nu recunosc drept organizaţii teroriste pe cei pe care îi considerăm organizaţii teroriste ... ne vom opune la orice pas care va fi făcut acolo".

Dar o sursă de securitate turcă a declarat luni că Turcia nu „şantajează” NATO cu respingerea planurilor, însă are drepturi de veto depline în cadrul alianţei.

Turcia, Franţa, Germania şi Regatul Unit urmează să aibă o reuniune separată în marja summitului NATO. Erdogan a afirmat că vor discuta în principal despre planurile turceşti de a înfiinţa o zonă sigură în nord-estul Siriei, plan întâmpinat până acum cu critici din partea aliaţilor europeni.

Un alt dosar generator de tensiuni este conflictul pe care Turcia îl are cu Grecia şi Cipru în chestiunea deţinerii resurselor naturale din largul estulului Mediteranei, unde Ankara doreşte să foreze în apele ţărilor suverane. Erdogan a anunţat că se va întâlni şi cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Londra.