Turcia: Wikipedia va rămâne blocat până la înlăturarea informaţiilor “false”

Şeful Agenţiei turce de reglementare a informaţiilor şi comunicaţiilor a declarat că Ankara nu va permite accesul la enciclopedia online Wikipedia în ţară, până când compania nu va şterge informaţiile pe care Guvernul turc le consideră a fi false.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Autoritatea pentru tehnologiile comunicaţiilor şi informării a Turciei (BTK) a blocat Wikipedia.org în 29 aprilie ca o măsură administrativă, iar marţi un tribunal din Ankara a susţinut măsura printr-o decizie judecătorescă oficială.

“Este imposibil să permitem accesul la Wikipedia înainte să fie respectate deciziile judecătoreşti”, a declarat miercuri şeful BTK, Omer Fatih Sayan.

Mass media turcă de stat a declarat că interdicţia a fost impusă deoarece Wikipedia nu a înlăturat conţinutul care acuză Turcia de cooperare cu grupuri teroriste.

Rapoarte media de stat au susţinut, de asemenea, că Wikipedia trebuie să înlăture conţinutul care a fost considerat de Ankara ca promovând terorismul.

Turcia (şi direct un fiu al lui Erdogan) a fost în mod repetat acuzată de cooperare cu Statul Islamic, mai precis de traficarea ţiţeiului obţinut ilegal de grupul terorist. Preşedintele rus Vladimir Putin, dar şi unele organizaţii care luptă împotriva Statului Islamic în Orientul Mijlociu, au emis aceste acuzaţii la adresa Turciei.

Wikimedia Foundation a atacat decizia tribunalului din Ankara.

De asemenea, oficiali din Istanbul i-au anulat marţi invitaţia fondatorului Wikipedia, Jimmy Wales, la World Cities Expo – o conferinţă internaţională care va avea loc în Istanbul în perioada 15-18 mai.

În trecut, Turcia a blocat temporar accesul la website-uri precum Facebook, Twitter sau YouTube după atacuri teroriste sau proteste anti-Guvern.

Opozanţii acestor interdicţii susţin că ele restricţionează libertatea de exprimare şi libertăţile civile.

Guvernul turc insistă că interdicţiile sunt temporare şi necesare pentru securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe