Tusk face apel la “cumpătare” înaintea negocierilor pentru Brexit

Donald Tusk a făcut apel la “moderaţie” şi “respect reciproc” între Marea Britanie şi UE înaintea alegerilor britanice din iunie.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Comentariile preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, au venit ca răspuns la afirmaţiile premierului britanic Theresa May că UE încearcă să influenţeze viitoarele alegeri din Marea Britanie. May a afirmat că unii oficiali UE doresc ca negocierile pentru Brexit să eşueze, acuzându-i că încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor parlamentare din 8 iunie.

“Aceste negocieri sunt şi aşa destul de dificile şi, dacă începem să ne certăm chiar înainte să înceapă, atunci vor deveni imposibile”, a precizat Tusk joi, avertizând că “mizele sunt prea mari pentru a lăsa emoţiile să scape de sub control”.

“La mijloc se află vieţile şi interesele a milioane de oameni de ambele părţi ale Canalului. Trebuie să ţinem minte acest lucru pentru a reuşi. Avem nevoie de moderaţie, cumpătare, respect reciproc şi o bunăvoinţă maximă”, a adăugat Tusk.

Declaraţiile lui Tusk au fost făcute la câteva ore după ce preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că “nimeni nu încearcă să influenţeze rezultatul campaniei electorale din Marea Britanie”.

Iluzii sau ameninţări împotriva Londrei?

Premierul britanic May a organizat o conferinţă de presă, miercuri, în faţa sediului guvernului şi a acuzat că politicieni din Bruxelles “ameninţă Marea Britanie” în ceea ce priveşte discuţiile pentru Brexit. Este posibil ca declaraţia ei să fi făcut referire la comentariile de săptămâna trecută ale cancelarului german Angela Merkel în Bundestag, care a avertizat că unele persoane din Marea Britanie par să aibă “iluzii” privind modul în care se vor desfăşura negocierile pentru Brexit.

Publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a publicat un raport negativ despre o cină care a avut loc săptămâna trecută între May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. FAZ a susţinut că Juncker i-a declarat premierului britanic că Brexitul nu poate fi un succes.

Mai mult, FAZ a declarat că Juncker ar fi afirmat că May se află “într-o altă galaxie”. Iniţial, May a respins raportul FAZ ca fiind o “bârfă din Bruxelles”, ca apoi să acuze UE de interferenţă în alegerile britanice.

Partidul Conservator al premierului Theresa May are un avantaj de două cifre în faţa principalului oponent, Partidul Muncii condus de Jeremy Corbyn.

Negocierile pentru Brexit vor începe după alegerile britanice din 8 iunie şi trebuie să fie finalizate până în 30 martie 2019 când Marea Britanie ar urma să devină primul stat care a ieşit din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe