Uciderea unui tânăr provoacă proteste violente în Statele Unite

(photos.com)

Proteste violente şi jafuri din magazine au izbucnit, duminică, în oraşul Ferguson, Missouri, după ce un ofiţer de poliţie a împuşcat mortal un tânăr, potrivit autorităţilor locale, relatează Reuters.

Mulţimea a spart geamurile maşinilor şi ale magazinelor după o zi de demonstraţii provocate de moartea lui Michael Brown, un tânăr afroamerican neînarmat, în vârstă de 18 ani, care a fost împuşcat, sâmbătă, de un ofiţer de poliţie.

”În prezent trecem printr-o revoltă”, a declarat un poliţist local.

Aproximativ 150 de ofiţeri de poliţie din St. Louis, îmbrăcaţi în echipament anti-revoltă, împreună cu unităţi canine, au fost trimişi în zonă, potrivit autorităţilor locale.

Nu există informaţii recente cu privire la numărul victimelor.

Poliţia susţine că Brown a fost împuşcat după o confruntare într-o maşină de poliţie, în încercarea de a obţine o armă. Nu este clar momentan de ce se afla Brown în maşină. Cel puţin un foc a fost tras în timpul confruntării, iar apoi ofiţerul a tras mai multe focuri înainte să părăsească maşina de poliţie.

Ofiţerul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, are o experienţă de şase ani şi a fost trimis în concediu administrativ, potrivit şefului poliţiei din St. Louis, Jon Belmar.

”Din ceea ce ştim în acest punct al investigaţie, în interiorul maşinii de poliţie a avut loc o altercaţie pentru a lua arma ofiţerului”, a declarat Belmar.

Protestele au izbucnit la scurt timp după uciderea tânărului, în Ferguson, un oraş cu 23.000 de locuitori. Unii protestatari strigau ”ucideţi poliţia”.

Protestele de duminică au devenit violente după lăsarea întunericului, potrivit agenţiei de ştiri KMOT. Protestatarii ar fi spart ferestrele unui magazin şi au avariat mai multe maşini. Mulţimea a spart şi geamurile unei maşini aparţinând presei.

O adolescentă a precizat că supermarketul QuikTrip a fost jefuit. Hoţii au luat ”totul. Au distrus totul”, a explicat aceasta.

Mama lui Brown a declarat că fiul său ”era un copil bun care se pregătea să meargă la facultate”. În timpul incidentului, tânărul ”se afla în vizită la bunica sa”.

”Nu deranja pe nimeni”, a declarat aceasta. ”Mi-au spus de câte ori a fost împuşcat fiul meu – opt”, a adăugat aceasta.

Reprezentanţii locali ai Grupului pentru drepturile omului NAACP au declarat că vor ca Biroul Federal de Investigaţii (FBI) să desfăşoare o anchetă în acest caz, în timp ce mai multe persoane din comunitate susţin că apartenenţa rasială a reprezentat unul dintre factorii care au dus la uciderea tânărului.

Poliţia nu a dat detalii despre rasa ofiţerului de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe