Ucraina ar fi lovit "coloana vertebrală" a tehnologiei de bruiaj a Rusiei

(Screenshot video - Telegram/60th Mechanized Brigade)

Forţele de operaţiuni speciale (SSO) ale Ucrainei au declarat că au ţintit un sistem rusesc de război electronic (EW) Borisoglebsk-2, transmite Business Insider.

O înregistrare video distribuită săptămâna trecută pe canalul Telegram al forţelor speciale pare să arate o dronă care loveşte sistemul, pe care agenţia de ştiri rusă Tass l-a descris în 2017 ca fiind "coloana vertebrală tehnică" a tehnologiei EW a Rusiei.

În postarea SSO se precizează că sistemul a fost distrus în atacul cu drone după ce trupele din Regimentul 3 SSO l-au reperat în timpul unei misiuni de recunoaştere în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Sursa citată afirmă că nu a putut verifica în mod independent locaţia sau ora filmării.

Borisoglebsk-2 este un sistem automat de bruiaj utilizat pentru a detecta, analiza şi suprima comunicaţiile radio de înaltă şi foarte înaltă frecvenţă, a declarat think tank-ul Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) într-un raport din 2017. Acesta are capacitatea de a controla patru unităţi de bruiaj de la un singur punct de comandă.

Site-ul Army Recognition a numit Borisoglebsk-2 o "piatră de temelie a arsenalului de război electronic al armatei ruse".

SSO a menţionat că sistemul EW a fost folosit pentru prima dată împotriva Ucrainei în 2014, în timpul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Războiul electronic, care foloseşte spectrul electromagnetic pentru a perturba şi degrada capacitatea unui inamic de a folosi semnale precum cele radio şi infraroşii, a devenit crucial în conflictul actual, deoarece fiecare parte caută să neutralizeze capacităţile de atac şi de recunoaştere ale celeilalte părţi cu ajutorul dronelor, care au fost o caracteristică cheie a războiului care durează de 25 de luni.

Rusia şi-a menţinut un avans semnificativ în ceea ce priveşte capacităţile EW, deşi se pare că a fost reticentă în ceea ce priveşte desfăşurarea unor astfel de sisteme pe linia frontului.

Cu toate acestea, au existat semne că acest lucru începe să se schimbe, cu rapoarte recente potrivit cărora Ucraina a lovit şi capturat un tanc rusesc care era echipat cu un sistem EW improvizat.

De asemenea, ambele părţi încearcă acum să folosească inteligenţa artificială pentru a ocoli apărarea EW, dezvoltând drone cu IA care pot localiza şi fixa ţinte fără comunicare cu un operator - ceea ce înseamnă că sistemele de război electronic devin redundante.

"Nu poţi bruia o astfel de dronă pentru că nu există nimic de bruiat", a declarat pentru Reuters un pilot de dronă ucrainean din brigada 92.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe