Ucraina: Continuă procesul împotriva Partidului Comunist. PCU se plânge la Parlamentul European de persecuţie

Un portret al lui Iosif Stalin in fata unui monument al lui Lenin, la o parada a comunistilor ucraineni din 7 noiembrie 2013 la Kiev.
Un portret al lui Iosif Stalin in fata unui monument al lui Lenin, la o parada a comunistilor ucraineni din 7 noiembrie 2013 la Kiev. (GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Pe 18 februarie este programată o nouă şedinţă a unui tribunal administrativ din capitala Ucrainei, în procesul intentat de guvernul ucrainean împotriva Partidului Comunist, se arată într-un articol KievPost.

Procesul prin care se cere interzicerea Partidului Comunist a fost iniţiat în iulie, iar de atunci avocaţii Partidului Comunist au încercat să tot amâne termenele folosind diverse tertipuri avocăţeşti, conform unei declaraţii a Ministrului Justiţiei de la Kiev.

Alte 20 de procese aflate pe rol sunt intentate direct împotriva unor reprezentanţi ai Partidului Comunist, învinuiţi de incitare la violenţe, sprijinirea separatismului din Estul Ucrainei şi alte crime.

"Există un interes evident al Partidului Comunist de a întârzia apariţia unei sentinţe", a declarat Oleksandr Olinik. "Metoda lor este de a lua una dintre dovezi şi de a cere Curţii ca aceasta să fie examinată de un expert. Evident, o fac pentru a întârzia sentinţa şi pentru a discredita petentul".

Partidul Comunist a făcut un apel către Parlamentul European, cerând examinarea cazului, pe motiv că ar încălca dreptul la libertatea de gândire în Ucraina. Ministrul Justiţiei din Ucraina a negat acuzaţiile, afirmând că acest caz este deschis publicului, care îşi poate forma propria opinie.

Reprezentanţii Partidului Comunist afirmă însă că nu pot avea parte de un proces corect. Yevghen Gerasimentko, avocatul Partidului Comunist, susţine că este imposibil ca în Ucraina să obţii o examinare independentă, deoarece toţi experţii sunt subordonaţi Ministerului Justiţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului Justiţiei au afirmat că au adunat deja o mulţime de dovezi care susţin învinuirile conform cărora Partidul Comunist ar fi sprijinit separatismul din est. După noua legislaţie ucraineană privind partidele, apelurile la schimbarea ordinii constituţionale prin violenţă sau activităţile care subminează securitatea naţională şi suveranitatea pot avea drept consecinţă interzicerea unui partid.

Partidul Comunist Ucrainean este considerat urmaş al infamului Partid Comunist al Uniunii Sovietice, responsabil, sub Stalin şi nu numai, pentru uciderea a peste şapte milioane de persoane prin înfometare, precum şi de alte numeroase atrocităţi comise împotrivă poporului ucrainean.

Conform studiilor efectuate de istoricul Vadim Guzun şi publicate în lucrarea "Imperiul Foamei: foametea artificială şi impactul asupra spaţiului românesc" înfometarea devenise, sub Stalin, o metodă de a asigura obedienţa popoarelor subjugate de către Partidul Comunist. Conform cercetărilor lui Guzun, ar fi existat trei valuri de foamete declanşată artificial de oamenii de la conducerea Partidului Comunist al U.R.S.S., cel care mai apoi a exportat teroarea roşie în mai multe ţări de pe glob.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe