Ucraina îşi amplifică eforturile de a distruge bombele cu planare devastatoare ale Rusiei

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
Redacţia
02.05.2024

Atacul masiv cu drone din weekend al Ucrainei asupra unei baze aeriene ruseşti aflate adânc în spatele liniilor sugerează că regimul de la Kiev ar putea încerca să limiteze ameninţarea reprezentată de bombele cu planare devastatoare ale Moscovei, relatează Business Insider, citând noi rapoarte ale comunităţii occidentale de informaţii.

În ultimele luni, Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe atacuri cu bombe cu planare pentru a bombarda poziţiile ucrainene. Aceste muniţii sunt deosebit de dificil de interceptat, deoarece au timpi de zbor scurţi, semnale radar slabe şi traiectorii non-balistice.

Bombele cu planare au sisteme de control al zborului şi sunt cunoscute ca arme standoff, ceea ce înseamnă că avioanele de război ruseşti le pot lansa la o distanţă care depăşeşte raza de acţiune a sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei. Doborârea avioanelor înainte ca acestea să lanseze arma sau lovirea lor la sol sunt într-adevăr singurele modalităţi de a învinge ameninţarea. Distrugerea bombelor înainte ca acestea să ajungă în aer este, de asemenea, o opţiune.

Forţele ucrainene au lansat sâmbătă zeci de drone de atac asupra aerodromului Kuşiovskaia şi asupra a două rafinării de petrol din sud-vestul Rusiei, la o distanţă destul de mare de liniile de front, a relatat Kiv Independent. A fost cel mai recent dintre atacurile cu rază lungă de acţiune ale Kievului, care au vizat instalaţiile militare şi energetice ale Moscovei.

Baza Kuşiovskaia găzduieşte avioanele de luptă ruseşti Su-34 şi Su-35, care "sunt folosite zilnic în misiuni de atac împotriva poziţiilor de pe linia frontului ucrainean, inclusiv prin utilizarea intensă a bombelor cu planare", a scris marţi Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informaţional. Ministerul a precizat că imaginile filmate dintr-o locaţie de depozitare de pe aerodrom au arătat că mai multe kituri de bombe cu planare au fost distruse în atacul de sâmbătă.

Nu a fost imediat clar dacă vreunul dintre avioane a fost avariat sau distrus în atac.

Imaginile din satelit ale aerodromului, distribuite de Bradi Africk, un analist de informaţii din surse deschise de la centrul de reflecţie American Enterprise Institute, au arătat unele daune aduse facilităţii.

În plus, Ministerul britanic al Apărării a declarat că avioanele de luptă ruseşti de la Kuşiovskaia şi de la alte baze similare "efectuează de obicei între 100 şi 150 de ieşiri pe zi, într-un procent semnificativ dintre acestea fiind lansate muniţii de-a lungul întregii linii de front".

"Capacitatea Ucrainei de a perturba aviaţia tactică rusă, în special utilizarea bombelor cu planare, este esenţială pentru apărarea mai largă a liniilor de front", a continuat ministerul britanic. "Această lovitură reuşită va forţa probabil alte dispersări de luptători ruşi, precum şi realocarea mijloacelor de apărare aeriană pentru a acoperi golurile".

Bombele cu planare au fost o bătaie de cap pentru forţele Kievului o mare parte din război, dar Rusia şi-a intensificat semnificativ atacurile cu aceste arme în ultimele câteva luni. Aceste arme au reprezentat o problemă deosebită în jurul oraşului Avdiivka din estul Ucrainei la începutul acestui an, pe care Moscova l-a capturat după o campanie sângeroasă de câteva luni.

Spre deosebire de bombele gravitaţionale mai tradiţionale, care sunt lansate deasupra unei ţinte, bombele cu palanare pot fi lansate de la kilometri în spatele liniilor de front, limitând expunerea unui avion la apărarea aeriană inamică.

Ministerul rus al Apărării a declarat în martie că a început să mărească producţia mai multor tipuri de muniţii - inclusiv a celor de 6.600 de kilograme - care ar putea fi modificate şi transformate în bombe cu planare.

Lovitura de sâmbătă asupra bazei aeriene Kuşiovskaia nu reprezintă prima dată când Ucraina a atacat bazele aeriene ruseşti care găzduiesc avioane de vânătoare şi aeronave care pot lansa bombe cu planare. La începutul lunii aprilie, Ucraina a organizat un atac uriaş cu drone asupra bazei aeriene Morozovsk din Rostov, la sute de kilometri în interiorul Rusiei.

Deşi amploarea pagubelor a fost în cele din urmă neclară, atacul a părut să sublinieze dorinţa Ucrainei de a elimina ameninţarea bombelor cu planare înainte ca avioanele să îşi ia zborul. Experţii au avertizat că bombele cu planare ruseşti reprezintă o ameninţare imensă pentru forţele ucrainene.

Analiştii de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului au declarat sâmbătă că forţele ruseşti au "schimbat semnificativ operaţiunile tactice de aviaţie din Ucraina prin utilizarea în masă a bombelor cu planare permiţând avioanelor cu aripă fixă să efectueze lovituri mai sigure de la o distanţă mai mare în spate".

Analiştii au scris în evaluarea lor: "Aceste lovituri cu bombe cu planare vor continua să joace un rol extrem de important în sprijinirea operaţiunilor terestre ruseşti din această vară, în ciuda capacităţilor de apărare aeriană probabil îmbunătăţite pe care forţele ucrainene le vor putea folosi împotriva aeronavelor ruseşti pe măsură ce va sosi material suplimentar de apărare aeriană din Occident".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor