Ucraina naţionalizează cea mai mare bancă, PrivatBank

Ucraina a naţionalizat cea mai mare bancă din ţară pentru a evita o prăbuşire financiară. PrivatBank a fost ţinta zvonurilor că are mari probleme cu datoriile sale.
Oameni stau la coadă la o filială a băncii ucrainene PrivatBank în Sevastopol, Crimeea.
Oameni stau la coadă la o filială a băncii ucrainene PrivatBank în Sevastopol, Crimeea. (Viktor Drachev/Agence France-Presse via Getty Images)

Kievul a naţionalizat cea mai mare bancă, PrivatBank, pentru a preveni o potenţială prăbuşire financiară a ţării est-europene. Guvernul ucrainean a susţinut duminică într-o declaraţie că acum deţine în totalitate PrivatBank şi “garantează funcţionarea neîntreruptă a acestei instituţii şi siguranţa banilor clienţilor acesteia”.

Banca a fost în atenţia rapoartelor media locale, care au susţinut că instituţia a acordat credite unor elemente din interior care s-ar putea să nu mai fie recuperate niciodată. Obligaţiunile PrivatBank au scăzut cu aproape 50% de la publicarea rapoartelor respective în luna noiembrie. Banca controlează o treime din depozitele Ucrainei şi are de asemenea filiale în ţările baltice.

Fostul patron al băncii, Igor Kolomoiski, este un miliardar care a devenit una dintre primele ţinte ale luptei împotriva corupţiei desfăşurate de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Serghei Fursa, economist la Dragon Capital a declarat că “80 până la 90% dintre creditele PrivatBank au fost acordate către instituţii” controlate de Kolomoiski.

“A fost un împrumut intern – cu alte cuvinte, din bancă au fost retraşi bani de către proprietarii acesteia”, a declarat Fursa.

Închiderea PrivatBank va duce la panică

Oleksandr Savcenko, şeful Institutului Internaţional de Afaceri din Kiev, a declarat pentru Kyiv Post că sistemul bancar al ţării nu va supravieţui dacă PrivatBank s-ar închide.

“Celelalte bănci nu îşi vor obţine înapoi împrumuturile de la PrivatBank, vor apare o serie de falimente şi se va crea panică”, a declarat Savcenko.

Banca a susţinut că naţionalizarea a fost o consecinţă a “atacurilor mediatice” desfăşurate de elemente politice interne care i se opun lui Kolomoiski. Directorul departamentului IT al băncii a scris pe pagina sa de Facebook că “decizia de a preda voluntar şi paşnic banca guvernului a fost luată în momentul în care am înţeles că aceste atacuri media – în faţa cărora am putea supravieţui – ar putea pune în pericol clienţii noştri”.

Oleg Gorohovski, adjunct al directorului general al PrivatBank, a declarat că cel mai important lucru este că banii ucrainenilor sunt în continuare în siguranţă.

“Banca va continua să funcţioneze precum a făcut-o până acum”, a adăugat Gorohovski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe