Ucraina paralizată. Protestatarii au capturat sediul Ministerului de Justiţie din Kiev

Kiev, Ucraina, protestatarii anti-guvernamentali în noaptea de 24 ianuarie 2014.
Kiev, Ucraina, protestatarii anti-guvernamentali în noaptea de 24 ianuarie 2014. (Brendan Hoffman / Getty Images)

Materialul ataşat este din oraşul Dnipropetrovisk, acolo unde 200 de ”tituşki” s-au alăturat poliţiei Berkut în conflictele cu protestatarii.

Duminică, protestatarii anti-guvernamentali din Kiev au capturat sediul ministerului de Justiţiei şi Casa Ucraineană, două clădiri cu o importanţă strategică pentru EuroMaidan.

Casa Ucraineană, una dintre clădirile utilizate de poliţie, a fost capturată de membrii Spilna Sprava (Cauza Comună) pe care au de gând să o transforme într-o cazarmă, unde protestatarii pot mânca, dormi şi unde se pot îmbrăca. La scurt timp după, aceştia au început să facă curăţenie iar în faţa clădirii mai multe baricade urmau să fie ridicate.

În timpul asaltului, aceştia au spart geamurile şi au aruncat cocktailuri molotov însă poliţiştii din interior au eliberat clădirea fără a se angaja într-un conflict cu protestatarii. Pe acoperişul Casei Ucrainiene s-au găsit mai multe cartuşe cu muniţie de război, cu care se presupune că au fost ucişi cei trei protestatari antiguvernamentali pe data de 22 ianuarie, conform declaraţiilor din partea opoziţiei.

Poliţia a negat folosirea muniţiei letale în repetate rânduri de la începerea conflictelor pe data 19 ianuarie, atunci când peste 200.000 de ucrainieni şi-au arătat nemulţumirile faţă de noul pachet de legi opresive votate ilegal în parlament pe data de 16 ianuarie.

În cursul nopţii de duminică spre luni, protestatarii anti-guvernamentali au capturat sediul ministerului de Justiţie din Kiev. La scurt timp după aceea au început să construiască baricade cu ajutorul mobilei din interior. Jurnaliştii nu au fost lăsaţi în interiorul clădirii.

Vineri, sediul ministerului Energiei şi Cărbunelui a fost de asemenea capturat însă cu o zi în urmă, iar sediul ministerului Agriculturii a fost pierdut în faţa poliţiei Berkut.

Demonstraţiile anti-guvernamentale s-au răspândit şi în estul ţării predominant rusofil. În Dnipropetrovisk, un oraş industrial cu peste 1 milion de locuitori, 200 de tituşki înarmaţi – plătiţi de către guvern – protejau , împreună cu poliţia Berkut, primăria locală.

Luni este a 9-a zi de conflicte violente în Piaţa Independenţei din Kiev. În ciuda negocierilor ce s-au prelungit timp de 4 zile, opoziţia şi guvernul Ianukovici nu au ajuns, practic, la nici un rezultat.

Liderii activiştilor anti-guvernamentali sunt hotărâţi să continue ce au început, adică îndepărtarea guvernului Ianukovici de la putere, şi nu au fost dispuşi să audă alte soluţii diplomatice.

În afară de clădirile guvernamentale din Kiev, alte 10 primării din Ucraina se află sub controlul protestatarilor. Sâmbătă, odată cu capturarea celei de-a 10 primării mai multe sute de poliţişti Berkut Vinnytsia s-au alăturat protestatarilor anti-guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe