Ucraina: Rusia nu are şanse să câştige un eventual război cu NATO (presa poloneză)

(Johannes Simon / Getty Images)

Rusia nu are, teoretic, niciun fel de şanse să câştige un eventual război cu NATO, în contextul situaţiei din Ucraina, avându-se în vedere faptul că forţele militare ale blocului nord-atlantic le depăşesc cu mult pe cele ale Moscovei, însă armamentul nuclear pe care îl deţine Federaţia Rusă face ca Alianţa să se abţină de la o posibilă confruntare militară, comentează postul de televiziune polonez TVN24.

''Tehnologie învechită, cheltuieli mai puţine (pentru apărare), soldaţi mai puţini. Teoretic, într-o confruntare cu NATO, Rusia nu are şanse la victorie'', apreciază postul polonez într-o analiză preluată miercuri de agenţia de presă ucraineană Unian.

Cheltuielile pentru apărare ale Alianţei, deşi au scăzut, sunt de 950 miliarde de dolari, în timp ce Rusia alocă în acelaşi scop mai puţin de 90 de miliarde de dolari, ceea ce are o influenţă imensă în ceea ce priveşte nivelul capacităţii de apărare.

Forţele militare NATO numără 3,5 milioane de soldaţi, cu mult peste cei 776.000 de membri din armata rusă. Totodată, Alianţa dispune de 14.000 de avioane şi elicoptere, faţă de cele 2.500 ale Rusiei, şi de 900 de nave militare, în timp ce ruşii au numai 250. De asemenea, blocul nord-atlantic are de două ori mai multe tancuri şi vehicule blindate şi aproape toată tehnica este nouă, comparativ cu Rusia, al cărei armament provine, în cea mai mare parte, din perioada fostei URSS.

Cu toate acestea, notează TVN24 în analiza sa, Rusia are un avantaj major, întrucât Kremlinul poate decide singur politica sa, în timp ce NATO trebuie să-şi pună de acord o decizie cu toate statele ei membre, ceea ce uneori poate lua ani de zile.

''O comparaţie între forţele militare ale NATO şi cele ale Rusiei duce în mod clar la concluzia că, într-un război convenţional, Alianţa ar învinge. NATO ar putea suferi pierderi semnificative, dar ar ieşi învingătoare'', subliniază postul polonez.

Un conflict militar între NATO şi Rusia ar putea duce, însă, la utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar ameninţa distrugerea omenirii, avertizează autorii analizei. ''Actuala doctrină militară a Rusiei prevede ca, în cazul unui atac cu 'forţe convenţionale mai puternice', Moscova îşi rezervă dreptul să răspundă cu arme nucleare. Această prevedere a fost inclusă ca urmare a inegalităţii actuale de forţe cu NATO. Cei care decid la Kremlin cunosc starea forţelor lor convenţionale'', mai subliniază TVN24 în analiza sa.