UE a inclus R. Moldova în lista ţărilor pentru care se recomandă eliminarea restricţiilor pandemice de călătorie

Maia Sandu a îndemnat moldovenii să se protejeze şi să se vaccineze.
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan (facebook.com/Ala Nemerenco)
Tatiana Chiriac
01.07.2021

Republica Moldova a fost adăugată pe lista ţărilor, ai căror cetăţeni pot intra fără restricţii pe teritoriul Uniunii Europene, prezentând dovada vaccinării cu un vaccin recunoscut în UE sau un test negativ la Covid-19. Decizia UE are un caracter de recomandare pentru statele-membre.

„Această decizie ne redă posibilitatea de a călători şi a ne revedea oamenii dragi”, a subliniat preşedintele Maia Sandu, precizând că, pentru a fi admisă în aşa-zisa „zonă verde”, fiecare ţară a fost analizată minuţios, pe prim-plan fiind puşi atât indicii sanitari şi epidemiologici, cât şi măsurile luate pentru a ţine sub control virusul. „Vă îndemn ca, în continuare, să ne protejăm şi să ne vaccinăm.”

Ministerul de Externe notează că R. Moldova a fost inclusă în lista UE în contextul îmbunătăţirii situaţiei pandemice aferente Covid-19, în special cu referire la numărul total al cazurilor noi notificate raportat la 100 000 de locuitori pe parcursul a 14 zile, tendinţa stabilă sau în scădere în privinţa apariţiei cazurilor noi, rata de testare şi rata testelor pozitive.

Lista menţionată este actualizată o dată la 2 săptămâni. În cazul înrăutăţirii situaţiei epidemiologice R. Moldova ar putea fi exclusă din această listă.

Mai mult, lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă faţă de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Documentul nu se aplică direct, ci urmează să fie implementat prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE şi ale statelor spaţiului Schengen.

Astfel, diplomaţia R. Moldova, în cooperare cu autorităţile naţionale continuă promovarea obiectivului recunoaşterii certificatelor de vaccinare moldovene de către statele membre ale UE printr-o decizie unilaterală a unui stat membru al UE sau printr-o înţelegere bilaterală cu R. Moldova.

82 de cazuri noi de infectare cu virusul Wuhan au fost confirmate în R. Moldova pe 1 iulie, dar nu a fost anunţat niciun deces. Numărul dozelor de vaccin anti COVID-19 administrate a ajuns la 726 970, iar 273 828 de persoane au fost vaccinate complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor