UE acordă Moldovei 2 milioane de euro pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentelor

Sistemul de control al siguranţei alimentelor în R. Moldova va fi îmbunătăţit cu sprijinul financiar al UE, prioritară fiind acreditarea internaţională a reţelei naţionale de laboratoare, având în vedere creşterea exporturilor spre UE.
Sprijin din partea UE pentru ANSA din Moldova.
Sprijin din partea UE pentru ANSA din Moldova. (gov.md)

Uniunea Europeană a lansat vineri la Chişinău proiectul twinning „Sprijin Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova”. Proiectul urmăreşte edificarea unui sistem uniform de control al siguranţei alimentelor în Republica Moldova şi ajustarea activităţii operatorilor din sectorul agroalimentar la standardele europene.

Prezent la eveniment, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) reprezintă cartea de vizită a producătorilor autohtoni, iar implementarea reformei instituţiei va aduce valoare adăugată economiei şi va contribui la promovarea produselor moldoveneşti pe piaţa internaţională.

„Statistica exportului produselor autohtone pe piaţa UE arată o evoluţie impresionantă, dar mai presus de statistică se află calitatea produselor. Implementarea managementului controlului siguranţei alimentelor asigură nemijlocit securitatea publică”, a adăugat şeful delegaţiei UE la Chişinău.

Premierul Pavel Filip a specificat că în 2016 exporturile de vinuri în UE au crescut cu 20 la sută, comparativ cu anul 2015. S-a majorat considerabil volumul exporturilor de cereale şi struguri de masă. Însă, pentru extinderea gamei de produse agroalimentare exportate pe pieţele UE este necesară consolidarea sistemului de control al siguranţei alimentelor. O prioritate este reconstrucţia şi acreditarea internaţională a reţelei naţionale de laboratoare, proces care urmează să fie finalizat până la finele anului curent.

Proiectul twinning „Suport Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor” are un buget total de 2 milioane euro şi va fi implementat pe durata a 2 ani, cu suportul oferit de consorţiul format din trei state membre ale UE, şi anume: Serviciul Alimentar şi Veterinar de Stat al Republicii Lituania, Serviciul Alimentar şi Veterinar al Republicii Letonia şi Consiliul Suedez al Agriculturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe