UE ar putea dubla cotele de export pentru unele fructe şi legume moldoveneşti

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Uniunea Europeană ar putea dubla cotele de export pentru unele fructe şi legume moldoveneşti, până la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Statele membre UE se vor expune asupra acestui fapt săptămâna viitoare, după ce Comisa Europeană a venit deja cu propunerea dată. Un anunţ în acest sens a făcut ieri seara Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la o întâlnire cu producătorii agricoli din Republica Moldova, care a avut loc la Costeşti, Ialoveni, informează Moldpres.

Cioloş a menţionat că premierul Iurie Leancă s-a adresat acum o lună şi jumătate către Comisia Europeană cu o scrisoare în care spunea că autorităţile de la Chişinău sunt îngrijorate de posibilitatea introducerii unor noi embargouri din Est pentru producţia din Moldova, precum fructele şi legumele, şi a rugat să fie dublate cotele de export, negociate anterior în Acordul de Asociere la partea privind Zona de Comerţ Liber.

Comisarul european s-a arătat convins că statele membre ale UE vor accepta să dubleze cotele de export a legumelor şi fructelor din Moldova.

„Cele mai afectate de o dublare a cotelor ar fi România şi Polonia. Dar nu va fi o problemă din partea acestor state, deoarece chiar premierii acestora s-au pronunţat pentru majorarea cotelor”, a spus sursa citată.

Dacă vor fi dublate cotele, R. Moldova va putea exporta anual în statele UE 40 de mii de tone de mere, 2 mii tone de roşii, 10 mii tone de struguri de masă şi 10 mii tone de prune.

Cât ţine de produse precum cerealele din Moldova, în Acordul de Asociere sunt stabilite la fel anumite cote, dar care servesc drept un semnal de avertisment pentru UE.

„Specialiştii UE au calculat producţia globală de cereale din Moldova, consumul intern şi posibilitatea de export. S-a stabilit o limită pentru a evita ca prin Moldova să ajungă în UE producţie din alte state. Aceste limite dacă vor fi depăşite vor servi drept avertisment, iar exportatorii vor trebui să demonstreze că producţia lor este moldovenească”, a precizat Dacian Cioloş.

Prezent la întâlnirea cu producătorii agricoli, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a opinat că nu există semnale că s-ar pregăti noi embargouri pentru producţia agricolă din Moldova, însă autorităţile se asigură, deoarece deja au păţit-o în cazul cu vinul, care a fost interzis pe piaţa din Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe