UE cere omului Rusiei în Libia să înapoieze porturile petroliere capturate

Statele UE şi SUA au cerut unui dictator militar libian, care este susţinut de Rusia, să înapoieze porturile petroliere, după avertismentul transmis de SUA că Rusia încearcă să facă în Libia ceea ce a făcut în Siria.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Ambasadorii britanic, francez, italian şi american în Libia au declarat că instalaţiile petroliere “aparţin poporului libian şi trebuie să rămână sub controlul exclusiv” al autorităţilor centrale.

Declaraţia lor comună, publicată marţi, a exprimat “temerile puternice cu privire la violenţele din Cornul Petrolier” şi au făcut apel la încetarea ostilităţilor.

Oficialii au publicat declaraţia lor după ce Khalifa Haftar, care este susţinut de Rusia, a afirmat pe Facebook că el a capturat porturile Ras Lanuf şi al-Sidra, două dintre principalele terminale petroliere ale Libiei. Ambasadorii au cerut ca Hafar să înapoieze porturile.

La atacul comandantului libian au fost implicaţi 1.300 de soldaţi la sol şi lovituri aeriene, a declarat armata libiană.

UE şi SUA susţine guvernul libian recunoscut de ONU – şi anume, Guvernul de Acord Naţional (GAN) din Tripoli – să îşi extindă controlul asupra Libiei.

În plus, UE cooperează cu GAN să oprească imigranţii, după ce 181.000 de persoane au sosit în Europa în 2016 prin Libia pentru a cere azil.

Haftar, a cărui Armată Naţională Libiană (ANL) controlează estul Libiei, a primit fonduri, pregătire militară şi suport diplomatic din partea Rusiei.

În plus, Haftar a efectuat în luna ianuarie o vizită la bordul unei nave de luptă ruseşti şi a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Mai mult, libianul s-a întâlnit şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Moscova în noiembrie 2016.

Thomas Waldhauser, un general american însărcinat cu operaţiunile militare americane în Africa, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei audieri în Senatul SUA că Rusia reprezintă o ameninţare pentru interesele occidentale în Libia.

Întrebat dacă Rusia va încerca să facă în Libia ceea ce a făcut în Siria, unde şi-a redublat prezenţa militară, generalul a precizat: “Da, este o modalitate bună de a caracteriza situaţia”.

Waldhauser a declarat că suportul Rusiei pentru Haftar are rolul de a “influenţa” viitorul Libiei.

Agenţia de ştiri Reuters a susţinut marţi că Rusia a trimis o unitate specială, alcătuită din 22 de soldaţi, la o bază în Egipt, în apropierea graniţei estice a Libiei.

Rusia şi Egiptul au negat totuşi raportul. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susţinut că “nu deţine această informaţie”. Iar un purtător de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Rifai, a precizat: “Nu există niciun soldat străin... pe teritoriul egiptean. Aceasta este o problemă de suveranitate”.

Parlamentarii ruşi au etichetat raportul Reuters ca o “farsă”, în timp ce senatorul rus Alexei Puşkov a criticat UE pe Twitter.

“În 2016, 180.000 de imigranţi au trecut în UE din Africa de Nord, în principal din Libia. A fost inteligent să îl daţi jos pe Gaddafi pentru a obţine un astfel de rezultat?”, a declarat el, făcând referire la loviturile aeriene lansate în urmă cu 6 ani de unele state occidentale împotriva răposatului dictator libian Moammer Gaddafi.

Conform unui articol publicat de EUobserver, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, Federica Mogherini, a declarat marţi că apreciază noul efort al Rusiei de a intermedia un acord de încetare a focului în Siria.

Dar aceasta a precizat şi despre brutalitatea campaniei de bombardamente desfăşurate de Rusia în ţara arabă, campanie despre care ONU a declarat că ar putea fi o crimă de război.

Europa a fost “partener umanitar [pentru Siria] care a ajutat ţara, nu a bombardat-o, dacă aş putea să fiu directă”, a declarat Mogherini în Parlamentul European.

Ea a adăugat că această cooperare cu guvernul turc în Siria a fost “constructivă”, în ciuda disputei actuale dintre UE şi Ankara cu privire la interzicerea mai multor mitinguri politice turceşti pe teritoriul ţărilor UE.

În plus, Mogherini s-a referit că există un plan al Comisiei Europene în ceea ce priveşte modul de reconstruire a Siriei, dacă războiul va ajunge la final. Planul include o nouă constituţie, reformarea sectorului securităţii, întoarcerea refugiaţilor şi crearea de locuri de muncă.

Mogherini a susţinut că războiul sirian, care a început acum şase ani, în luna martie, a provocat 320.000 de morţi şi încă provoacă “victime în fiecare zi”.