UE doreşte să ocolească sancţiunile impuse de Trump împotriva Iranului

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe (Getty Images)

Uniunea Europeană se pregăteşte să creeze un nou mecanism de plăţi pentru a face în continuare schimburi comerciale cu Iranul, în pofida sancţiunilor americane reimpuse pentru programul nuclear al ţării. Mişcarea Bruxelles-ului este văzută ca o provocare directă a preşedintelui american Donald Trump.

Pentru a facilita plăţile, UE plănuieşte să creeze un cliring special pentru a gestiona tranzacţiile. Totuşi, ţările europene refuză să găzduiască mecanismul de teama unei reacţii represive a americanilor. Preşedintele Trump a scos SUA din acordul nuclear iranian şi a anunţat reimpunerea de sancţiuni în luna mai a acestui an, potrivit Express.co.uk.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a confirmat faptul că planurile de construire a unui sistem alternativ avansează şi aşteaptă ca măsura să fie pusă în aplicare în următoarele săptămâni, până la sfârşitul anului, pentru a fi protejate şi promovate afacerile legitime.

În luna octombrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat sprijinul UE pentru acordul nuclear.

“Rămânem în acordul cu Iranul. Ne-am închis în camera întunecată a unanimităţii”, a comentat el.

Oficiali din UE au anunţa, în luna noiembrie, intenţia de a se crea un nou mecanism de cliring, numit “vehicul cu destinaţie specială (SPV)”.

Totuşi, planurile au stagnat, deoarece nicio ţară UE nu a acceptat să găzduiască SPV-ul, aparent temându-se de măsuri punitive din partea SUA.

Iniţial, au existat speculaţii că mecanismul va fi stabilit în Franţa sau Germania, însă ambele ţări au exclus această posibilitate.

Au fost sugerate Belgia şi Luxemburg drept candidaţi alternativi, însă ambele state par să ezite.

SPV-ul este proiectat pentru a face inutilă efectuarea de plăţi transfrontaliere între Europa şi Iran.

“Asta seamănă cu o cameră de compensaţie. Atunci când noi importăm petrol din Iran, banii vor fi vărsaţi prin SPV. Dacă este vândută, apoi, o maşină de către o societate europeană în Iran, plata va interveni prin SPV”, a explicat pentru AFP un diplomat european, potrivit Evenimentul Zilei.

Când a anunţat decizia de retragere din acordul nuclear iranian, Trump a afirmat că Teheranul nu respectă spiritul acordului dezvoltând în continuare rachete cu rază lungă de acţiune şi susţinând grupuri teroriste în Orientul Mijlociu.

Decizia liderului american a fost condamnată de Marea Britanie, Germania şi Franţa, care au publicat o declaraţie comună în care au afirmat că vor depune eforturi pentru a asigura supravieţuirea acordului.

Totuşi, o serie de companii europene majore, inclusiv, Total, Volkswagen şi Siemens s-au retras din Iran pentru a nu intra în vizorul SUA.

În luna august, Trump a avertizat: “Toţi cei care fac afaceri cu Iranul nu vor mai face afaceri cu Statele Unite”.