UE insistă ca Serbia să adopte sancţiuni la adresa Rusiei

Comisarul european pentru  politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.
Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Serbia este obligată să adopte sancţiuni la adresa Rusiei dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE), a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în ajunul vizitei sale la Belgrad, informează agenţia de presă RIA Novosti.

'Serbia s-a obligat juridic, în cadrul negocierilor pentru aderare, să-şi pună de acord poziţia cu UE pe marginea unor probleme dificile, cum sunt şi sancţiunile la adresa Rusiei. Este foarte important şi aşteptăm de la Belgrad respectarea acestei obligaţii', a declarat Hahn, într-un interviu publicat joi în cotidianul belgrădean Vecernie Novosti.

Comisarul european a declarat că înţelege relaţiile istorice care există între Serbia şi Rusia, iar UE 'nu obligă Belgradul să facă o alegere simplă', dar Belgradul este cel care şi-a proclamat drept scop strategic aderarea la UE.

'Ţara voastră şi-a proclamat aderarea la UE drept obiectiv strategic cheie, pe care premierul Aleksandar Vucic l-a confirmat în timpul recentei vizite a preşedintelui Putin în Serbia. Aşteptăm de la reprezentanţii autorităţilor voastre să continue să-şi demonstreze apartenenţa la acest obiectiv strategic cheie de aderare la UE', a declarat comisarul european.

Joi, 20 noiembrie, Johannes Hahn va desfăşura o vizită în Serbia, care a primit statutul de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Potrivit RIA Novosti, marţea trecută comisarul european a făcut în faţa jurnaliştilor de la Bruxelles o declaraţie oarecum opusă, afirmând că membrii Comisiei Europene (CE) nu condiţionează mersul negocierilor privind aderarea Serbiei la UE de ralierea Belgradului la sancţiunile împotriva Rusiei.

La acea dată Hahn a subliniat că Serbia este un 'stat suveran', iar sârbii trebuie să 'decidă ei înşişi' în problema sancţiunilor la adresa Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe