Măsuri de urgenţă împotriva răspândirii gripei aviare în Marea Britanie şi Olanda


Oameni îmbrăcaţi în costume de protecţie discută la o fermă din East Yorkshire, nordul Marii Britanii, unde a fost descoperit un caz de gripă aviară la raţe.
Oameni îmbrăcaţi în costume de protecţie discută la o fermă din East Yorkshire, nordul Marii Britanii, unde a fost descoperit un caz de gripă aviară la raţe. (Captură Foto)

Comisia Europeană a declarat că Marea Britanie şi Olanda vor lua măsuri de urgenţă pentru a controla răspândirea gripei aviare.

Anunţul are loc după ce secretarul britanic pentru mediu Liz Truss a confirmat că virusul găsit la ferma de raţe din East Yorkshire a fost tulpina H5 foarte patogenă a gripei aviare.

Transportul de păsări de curte şi de ouă pe teritoriul Olandei a fost interzis după ce a fost confirmată apariţia tulpinii H5N8 la o fermă de pui în provincia centrală Utrecht.

În niciunul dintre cazuri nu a fost implicată tulpina H5N1 a virusului care a cauzat moartea a sute de oameni în întreaga lume.

Truss a declarat că şeful serviciilor medicale şi agenţia Public Health England au confirmat faptul că riscul pentru sănătatea publică prezentat de această tulpină este foarte scăzut.

Un oficial al Comisiei Europene a susţinut într-o declaraţie: “Măsurile urmăresc să poată fi controlată boala într-un timp foarte scurt şi să prevină răspândirea gripei aviare în interiorul statelor membre afectate, înspre alte state membre şi către alte ţări din afara blocului european, şi în acelaşi timp minimalizând tulburările cauzate comerţului.

“Măsurile includ sacrificarea păsărilor la fermele afectate, crearea de zone de protecţie şi supraveghere, introducerea unor măsuri sanitare (curăţare şi dezinfectare), interdicţii asupra vânzării de păsări de curte, ouă, carne de pasăre şi alte produse avicole către alte ţări UE şi către ţări ce nu fac parte din Uniune.

“De asemenea, Comisia va informa celelalte state membre ale UE şi statele din afara blocului european, precum şi organizaţiile internaţionale, cu privire la situaţia bolii şi la măsurile adoptate.”

Experţii avertizează că s-ar putea să apară mai multe cazuri de gripă aviară în perioada imediat următoare.

Este primul caz serios de gripă aviară începând cu 2008, când tulpina H7N7 a fost găsită la găini în apropiere de Banbury, Oxfordshire.

Majoritatea tipurilor de gripă aviară sunt inofensive pentru oameni, dar două tulpini – H5N1 şi H7N9 – au cauzat îngrijorări serioase.

Oficialii britanici cred că noile cazuri de gripă aviară ar putea fi legate de Germania şi Olanda.

Autorităţile olandeze au raportat pentru prima dată apariţia gripei aviare la o fermă de pui din Hekendorp iar tulpina H5N8 a fost confirmată marţi.

Şeful serviciilor veterinare britanice Nigel Gibbens a declarat că ferma britanică aflată în centrul alertei, unde fermierii poartă costume de protecţie şi măşti pe faţă, dispune de măsuri bune de biosecuritate.

Ca urmare, riscul răspândirii este probabil destul de redus, a declarat Gibbens, dar a avertizat că mai multe cazuri ar putea ieşi la iveală şi, ţinând cont de riscul că păsările sălbatice să răspândească boala, a cerut fermierilor şi veterinarilor de pe cuprinsul ţării să fie în stare de alertă pentru posibilitatea apariţiei virusului.