UE: Opriţi concurenţa neloială! Bruxelles ridică taxele.

Comisia Europeană. (Getty Images)
Mioara Stoica
11.04.2013

Comisia UE a propus miercuri măsuri anti-dumping pentru a proteja societăţile comerciale din Europa de concurenţa neloială, printr-un pachet de modernizare şi consolidare a instrumentelor de apărare comercială.

Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht a declarat: „Acest pachet de măsuri este echilibrat şi oferă îmbunătăţiri reale pentru toată lumea, respectiv producători, importatori şi utilizatori. Dorim să oferim firmelor din UE mijloace potrivite de apărare împotriva practicilor comerciale neloiale ale ţărilor terţe, fără ca aceasta să afecteze în mod negativ cu represalii consumatorii şi întreprinderile din Comunitate care depind de importuri”.

De asemenea, probleme cum ar fi transparenţa şi previziunea, obligaţia de a furniza firmelor informaţii privind măsurile anti-dumping sau anti-subvenţii cu cel puţin două săptămâni înainte de impunerea lor trebuie aprobate de Consiliu şi de Parlamentul European, dar nu vor intra în vigoare înainte de 2014.

Comisia poate cere realizarea unei investigaţii anti-dumping sau anti-subvenţii, fără a fi nevoie de o „plângere oficială” din partea industriei, cu scopul de a evita astfel posibile represalii. Dar Bruxelles îşi propune, de asemenea, să descurajeze partenerii "neloiali" prin impunerea unor taxe mai mari pe importurile care provin din ţări care acordă subvenţii, creând astfel distorsiuni pe pieţele lor.

Direcţia Generală a Comerţului Internaţional din cadrul Comisiei a pregătit, de asemenea, propuneri suplimentare şi o serie de linii directoare, care au scopul de a facilita cooperarea cu asociaţiile de afaceri şi profesionale şi de a îmbunătăţi monitorizarea fluxurilor comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor