UE pune la cale un “plan B” privind criza refugiaţilor. Turcia nu va fi implicată

Uniunea Europeană plănuieşte în secret să blocheze acordul încheiat cu Turcia privind migranţii în contextul unor temeri tot mai mari cu privire la angajamentul Ankarei faţă de controversatul acord.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016.
Protest al refugiaţilor care cer redeschiderea graniţei eleno-macedoniene, satul Idomeni, 7 aprilie 2016. (Captură Foto)

Ziarul german Bild a raportat că liderii UE au lucrat la un “plan B” ce nu implică guvernul lui Erdogan, după demisia de săptămâna trecută a premierului Ahmet Davutoglu, unul dintre cei mai mari susţinători ai planului iniţial.

Ziarul a citat un ministru UE ce îşi păstrează anonimatul afirmând că ar putea fi puse în aplicare aranjamente pentru a menţine migranţii în Grecia, a suspenda traficul cu feriboturi de pe insule pe continent şi a deporta solicitanţii de azil respinşi înapoi în ţările lor natale.

Ajutoarele în valoare de şase miliarde de euro destinate Turciei vor fi redirecţionate Greciei pentru a-i ajuta să proceseze toţi migranţii.

UE a căzut de acord în luna martie să trimită ajutoare în Turcia, să accelereze procesul de aderare al ţării la blocul european şi să preia mii de refugiaţi sirieni din taberele turceşti. În schimb, Turcia ar trebui să preia migranţii ilegali care au ajuns în Grecia şi să ia măsuri pentru a reduce numărul de migranţi care urmăresc să ajungă în Europa.

Acordul a devenit tot mai fragil, totuşi, datorită faptului că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că se va retrage dacă cei 70 de milioane de cetăţeni ai ţării nu vor putea călători liberi pe teritoriul UE.

Liderii UE sunt tot mai îngrijoraţi de modul tot mai autoritar de a conduce al preşedintelui turc. Săptămâna trecută, preşedintele Erdogan a declarat că ţara sa nu va aduce modificări legislaţiei controversate privind terorismul pentru a fi în concordanţă cu standardele UE.

Comisia Europeană a oferit săptămâna trecută sprijinul său condiţionat pentru a li se permite cetăţenilor turci să călătorească fără vize în UE. Totuşi, planul trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de state membre şi de către Parlamentul European.

Unele state UE, în special cele din estul Europei, au manifestat temeri privind imigraţia în masă a cetăţenilor turci şi este improbabil să cadă de acord ca un număr atât de mare de oameni să poată circula liber în ţările UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe