UE, SUA şi Canada impun noi sancţiuni împotriva Rusiei

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Canada au aplicat, vineri, noi sancţiuni împotriva câtorva cetăţeni ruşi şi entităţi ruseşti pentru implicarea lor în incidentul maritim din Strâmtoarea Kerci din noiembrie 2018, potrivit Deutsche Welle.

Sancţiunile UE vizează opt înalţi ofiţeri ai armatei ruse şi membri ai personalului de securitate rusesc responsabili pentru atacarea şi capturarea a trei nave ucrainene în apele disputate din largul coastei peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. În acel incident din 25 noiembrie 2018 au fost arestaţi 24 de marinari ucraineni. Marinarii încă se află în detenţie în Rusia.

Canada a impus sancţiuni împotriva a 15 entităţi şi a 114 persoane fizice. Potrivit unei declaraţii publicate de ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, „Canada şi aliaţii săi sunt fermi în sprijinul acordat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Provocările Rusiei în Strâmtoarea Kerci şi ocupaţia sa ilegală şi continuă a Crimeei nu vor rămâne necontrolate”.

La rândul său, SUA a anunţat că va impune sancţiuni împotriva a patru membri ai serviciului federal de securitate al Rusiei (FSB), precum şi împotriva a şase companii din domeniul apărării care sunt active în Crimeea, dintre care „câteva şi-au însuşit pe nedrept active de stat ucrainene pentru a furniza servicii către armata rusă” în timpul anexării peninsulei Crimeea.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat în momentul anunţării noilor sancţiuni: „SUA şi partenerii noştri transatlantici nu vor permite ca agresiunea rusească împotriva Ucrainei să continue necontrolat”. De asemenea, SUA a impus sancţiuni împotriva a doi separatişti ucraineni pentru sprijinul pe care l-au acordat „alegerilor guvernamentale separatiste nelegitime”.

„Cerem Rusiei să returneze imediat Ucrainei navele capturate şi echipajul arestat”, a declarat Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, adăugând: „De asemenea, cerem Rusiei să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional, inclusiv apele sale teritoriale”.

Ministerul rus de Externe a anunţat că Moscova va răspunde la noile sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană.