Ultima capodoperă a lui Leonardo da Vinci renaşte la Luvru

'Sfânta Ana', ultima capodoperă a lui Leonardo Da Vinci, expusă la muzeul Luvru, Paris, 27 martie 2012
'Sfânta Ana', ultima capodoperă a lui Leonardo Da Vinci, expusă la muzeul Luvru, Paris, 27 martie 2012 (Pascal Le Segretain / Getty Images)

Ultima capodoperă a lui Leonardo da Vinci, „Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul” va fi din nou expusă public la muzeul Luvru, informează The Independent. Restaurarea temeinică, ce a trezit multe controverse şi îngrijorări din partea experţilor, s-a încheiat la începutul acestui an.

De la început au existat temeri cum că pictura finală va fi prea luminoasă şi culorile prea puternice, în contradicţie cu ce ar fi intenţionat Leonardo. În semn de protest, doi specialişti de seamă ai Frantei, în conservarea şi restaurarea picturilor, şi-au dat chiar demisia din comitetul consultativ al muzeului Luvru.

Grijile s-au dovedit însă nefondate, la inaugurarea oficială din 29 martie, lumea fiind uluită de rezultat.

Un vizitator, Odile Celier, a declarat pentru The Associated Press : „Este de necrezut, atât de frumos. Acum ai aceeaşi senzaţie ca atunci când intri în restaurata Capelă Sixtină a lui Michelangelo.”

Vincent Delieuvin, curator al muzeului, a comentat: „Este o adevărată renaştere a «Sfintei Ana». Pictura a recăpătat o profunzime şi un relief aproape ca de sculptură, cu o paletă intensă de albastru lapis lazuli, roşu lacquer, griuri şi marouri vibrante.”

„Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul” este una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Leonardo da Vinci. Data la care Leonardo ar fi început lucrul este necunoscută, cel mai probabil fiind anul 1510. Cert este că nu a terminat-o până la moartea sa, în mai 1519. Subiectul ales, prezentarea Maicii Domnului împreună cu pruncul Iisus şi cu Sfânta Ana, este unul preferat de artist, mai ales spre sfârşitul vieţii sale. O alta operă faimoasă din aceeaşi perioadă este desenul „Fecioara cu Pruncul, Sfânta Ana şi Sfântul Ioan Botezătorul” de la Naţional Gallery din Londra.

Originalul de la muzeul Luvru a ajuns, după moartea lui Leonardo, în colecţia familiei regale franceze. Timpul nu a fost blând cu pictura, lacul aplicat pentru a proteja culorile îngălbenindu-se şi formând, în unele locuri, pete pronunţate. Astfel, detalii importante s-au pierdut. Au fost mai multe încercări de restaurare nereuşite, primele în secolul al XIX-lea şi cele mai recente acum 17 ani. Acestea din urmă au fost şi abandonate.

„Din punctul de vedere al conservării a trebuit să intervenim, în primul rând pentru a corecta o fisură a lacului ce ar fi putut expune pictura la deterioare.” a declarat Cinzia Pasquali, restauratorul ales de Luvru, citată de AFP.

Pictura, în toata splendoarea nou dobândită, poate fi văzută în cadrul unei mari expoziţii intitulată „Sfânta Ana: Ultima capodoperă a lui Leonardo da Vinci.”. Aceasta este deschisă până în 25 iunie şi cuprinde o serie de 130 de desene şi studii de ale lui Leonardo de Vinci, 2 manuscrise despre teoria picturii şi alte lucrări renascentiste, toate pentru a descoperi tehnica marelui artist renascentist.

Ca urmare a succesului înregistrat, alte opere de ale lui Leonardo da Vinci se văd „ameninţate” cu restaurarea. Să fie printre ele şi Mona Lisa?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură