Ultima lucrare a lui Stephen Hawking poate conduce la dovedirea existenţei unui multivers

Universul este plin de mistere
Universul este plin de mistere (Shutterstock)

Stephen Hawking a murit, dar moştenirea descoperirilor lui ştiinţifice va dăinui şi lucrarea sa finală are potenţialul de a pune bazele uneia dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale secolului al XXI-lea. Sunday Times relatează că lucrarea intitulată "O ieşire lină din inflaţia eternă" detaliază un mijloc prin care oamenii de ştiinţă ar putea descoperi un univers paralel.

Lucrarea a avut cele mai recente revizii aprobate pe 4 martie - doar cu 10 zile înainte de moartea lui Hawking. "O ieşire lină din inflaţia eternă" este o lucrare matematică care încearcă să găsească dovada existenţei multiversurilor, care susţine că există multe alte universuri existente alături de noi.

Thomas Hertog, care împreună cu Hawking, este co-autorul lucrării, a afirmat că scopul lor este "transformarea ideii existenţei multiversurilor într-un cadru ştiinţific de testare", a notat Business Insider. Hertog a spus că a prezentat ultima versiune a lucrării după ce a discutat cu Hawking, pentru a se asigura că acesta a aprobat totul.

Lucrarea oferă calculele matematice de care ar avea nevoie o sondă spaţială ca să adune dovezi privind existenţa unui univers paralel.

Cercetările lui Hawking şi Hertog argumentează că dovezile existenţei multiversurilor ar trebui să fie măsurabile prin radiaţia de fundal care datează de la începutul universului. Lucrarea speculează, de asemenea, că această radiaţie ar trebui să fie detectabilă utilizând o sondă aflată în spaţiul cosmic echipată cu senzorii corespunzători.

Times a remarcat de asemenea că, dacă ipoteza lucrării se dovedeşte de succes şi cercetările descoperă dovezi ale universurilor paralele, oamenii de ştiinţă ce au dus la descoperire ar putea câştiga probabil un Premiu Nobel. Cu toate acestea, premiul nu poate fi acordat postum, deci Hawking nu ar fi eligibil să-l primească. Probabil că va dura mulţi ani înainte ca o astfel de descoperire să poată fi făcută. Din păcate, acesta este motivul pentru care Hawking nu a primit niciodată un premiu Nobel.

Ca fizician teoretic, multe dintre teoriile lui Hawking, din punct de vedere ştiinţific şi matematic au fost dificil - dacă nu chiar imposibil - să fie dovedite prin tehnologia actuală. Comitetul pentru Premiul Nobel îşi acordă premiul numai după ce o teorie a fost dovedită.

Lăsând la o parte Premiul Nobel, rolul lui Hawking în calitate de ambasador al ştiinţei şi autorul bestseller-ului din 1988 A Brief History of Time (O scurtă istorie a timpului), care a introdus milioane de cititori în cosmologie, asigură că moştenirea sa va dăinui.