Umilirea SUA: Rebelii sirieni susţinuţi de SUA nu au fost invitaţi la discuţiile de pace din Viena

Astăzi la Viena au loc discuţii privind soluţionarea paşnică a conflictului din Siria. Totuşi, opoziţia siriană a declarat ca summitul din capitala austriacă nu este serios din moment ce nu a fost chemată la întâlnire.
Ministrul de externe Serghei Lavrov, omologul său american, John Kerry, cel saudit Adel al-Jubeir şi cel turc Feridun Sinirlioglu la Viena, Hotel Imperial 30 octimbrie 2015
Ministrul de externe Serghei Lavrov, omologul său american, John Kerry, cel saudit Adel al-Jubeir şi cel turc Feridun Sinirlioglu la Viena, Hotel Imperial 30 octimbrie 2015 (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Principalul organism de opoziţie politică din Siria şi reprezentanţii opoziţiei înarmate siriene nu au fost invitaţi la discuţiile internaţionale din Viena pe tema soluţionării conflictului sirian, au declarat un politician din opoziţie şi un lider al rebelilor.

Guvernul din Damasc încă nu a făcut niciun comentariu oficial în privinţa întâlnirii de vineri din Viena, care va aduce la un loc aproximativ 12 ţări, inclusiv Arabia Saudită şi Iran, fiecare susţinând una dintre cele două tabere pouse implicate în acest conflict.

Opoziţia siriană s-a opus participării Iranului la aceste discuţii – fiind pentru prima dată când iranienii au fost invitaţi la o asemenea discuţie pe tema conflictului din Siria – datorită suportului militar acordat de Teheran preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

George Sabra, un membru al Coaliţiei Naţionale Siriene, a declarat pentru Reuters că neinvitarea sirienilor la discuţii demonstrează o lipsă de seriozitate.

“Este un punct slab semnificativ în cadrul întâlnirii, deoarece se vor discuta probleme ale sirienilor în absenţa lor”, a adăugat Sabra, a cărui coaliţie nu a fost de asemenea invitată la Viena.

“Regimul saudit a comis crime de război şi prezenţa sa la discuţiile multilaterale din Viena în privinţa Siriei este dubioasă şi ilegală”, a declarat general-maiorul Hassan Firouzabadi, şeful forţelor armate ale Iranului, fiind citat de agenţia de ştiri iraniană de stat IRNA.

Teheranul şi Moscova au furnizat un suport crucial guvernului lui Assad, în timp ce oponenţii săi regionali, inclusiv Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, insistă asupra plecării preşedintelui sirian de la conducerea ţării.

La rândul său, Assad şi-a menţinut poziţia că “eliminarea terorismului” este pe primul loc, după ce Moscova a cerut Siriei să se pregătească pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Assad susţine că toate grupurile care se luptă cu guvernul său sunt de natură teroristă.

Bashar al-Zoubi din Armata Yarmouk, un grup afiliat Armatei Siriene Libere, a declarat pentru Reuters că reprezentanţii opoziţiei înarmate nu fost invitaţi la summitul din Viena.

“Iranul este o parte a problemei şi nu a soluţiei, şi participarea sa la întâlnire va dovedi acest lucru întregii lumi”, a declarat Zoubi. “Această întâlnire a fost acceptată de Arabia Saudită şi Turcia pentru a expune Iranul”.

George Sabra a insistat la rândul său că se opune participării Iranului la summitul de la Viena, susţinând că Teheranul nu poate juca un rol de mediator. “Soldaţii săi [ai regimului iranian] luptă în fiecare zi pe fronturile siriene”, a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe