Un activist orb pentru drepturile omului lipseste de peste 20 de zile

Chen Guangcheng (stanga) si altii in locuinta unui satean din tinutul Fei. (Photo courtesy of Dr. Teng Biao)
Xin Fei
04.04.2006

Chen Guangcheng este un renumit aparator al drepturilor omului din orasul Linyi, provincia Shandong. El a fost arestat de catre autoritati in seara zilei de 11 martie 2006 si lipseste de peste 20 de zile. Fratele sau mai mare, Chen Guangfu, a facut apel lumii din afara sa acorde atentie acestui fapt intr-un interviu la ziarul The Epoch Times la 1 aprilie.

Cand un reporter a sunat la Sectia de Politie a orasului Shuanghou, primarul orasului, Zhu Hongguo, si Biroul Securitatii Publice din orasul Yinan au pretins ca nu stiu nimic despre aceste fapte.

De cand Chen Guangcheng a fost arestat, fortele de politie din sat au fost puternic reintarite. Autoritatile au strigat propaganda prin portavoci si s-au dus din usa in usa, amenintand satenii ca ii vor urmari si pune sub supraveghere. Ei au blocat satenii sa dezvaluie stirile lumii din afara prin raspandirea de zvonuri si prin intimidari, si apoi i-au obligat pe sateni sa il “expuna si denunte” pe Chen Guangcheng. Sotia lui Guangcheng, Yuan Weijing, a fost supravegheata indeaproape, linia telefonica i-a fost intrerupta si a pierdut contactul cu lumea de afara. Locuinta lui Chen Guangfu a fost de asemenea monitorizata. Oficiali guvernamentali, ofiteri de politie si agenti in civil au intimidat-o neincetat pe mama lui Chen Guangcheng in varsta de 70 de ani, spunandu-i cum a fost torturat Guangcheng.

Chen Guangfu este extrem de ingrijorat. El a declarat ca Guangcheng este corect si direct, si cu siguranta va rezista si va intra in greva foamei pentru a protesta. Sanatatea lui Guangcheng este precara. Are probleme de stomac si se deplaseaza dificil din moment ce este orb. Guangfu este ingrijorat ca i se poate intampla ceva lui Guangcheng.

Disparut de 20 de zile

La aproximativ ora 7 p.m. in ziua de 11 martie, Chen Guangyu a fost batut de garzi ca razbunare. Era plin de sange pe fata. Chen Guangcheng s-a dus sa lamureasca problema cu garzile din sat dar nu s-a ajuns la nici un rezultat.

Chen Guangcheng, Chen Guangyu, Yuan Weijing si Chen Guangjun s-au dus apoi la birourile generale ale garzilor din satul vecin pentru a cere dreptate. Dupa ce au fost respinsi, s-au dus pe autostrada 205 si au incercat sa faca autostopul pana in districtul Yinan. Politistii i-au urmarit si au blocat traficul pe autostrada. Peste 100 de politisti si garzi din regiune au sosit acolo. Confruntarea a durat o ora, si apoi Comisionarul Asistent Liu Changji al Biroului de Securitate Publica din districtul Yinan a ordonat arestarea lui Chen Guangcheng, Chen Guangyu si Chen Guangjun. La ora 3 p.m. in 12 martie, Yuan Wijing a primit o “Notificare pentru interogatoriu” din partea Biroului Securitatii Publice din districtul Yinan. Notificarea sustinea ca Chen va fi interogat pana la ora 9 p.m. in acea zi. Totusi, de atunci nu s-au mai auzit nici un fel de stiri despre Chen. La 17 martie, familiile lui Chen Guanyu si Chen Guanjun au primit notificarea pentru detentia lor, care sustinea ca ei sunt retinuti la Centrul de Detentie din Yinan. Totusi, nu a existat nici o nota despre Chen Guangcheng si nu se stie pe unde se afla acesta.

Autoritatile incearca sa-i intinda o cursa lui Chen

Satenii au afirmat cu suparare ca politia a fost cea care a blocat ilegal traficul pentru a preveni ca Chen Guangcheng sa caute dreptatea, si apoi au incercat sa arunce vina asupra lui Guangcheng. Satenii sunt ingrijorati de situatia severa. Autoritatile strang “dovezi” impotriva lui Guangcheng. In septembrie anul trecut, autoritatile au dorit sa il acuze de scurgere de secrete de stat.

Satenii au dezvaluit ca timp de peste o jumatate de an, politia a amenintat fara succes satenii, incercand sa stranga “dovezi ale asa ziselor crime ale lui Guangcheng.” De aceasta data, ei au creat in mod deliberat probleme pentru a avea o “scuza.” Conform satenilor, bataia lui Guangyu a fost pentru a se razbuna, pe de o parte, si sa ii intinda o capcana lui Guangcheng, pentru a-l provoca si a-i intinde o cursa, pe de alta parte.

Unii sateni au spus ca Guangcheng este sprijinit de multi sateni, si guvernului ii este frica si astfel l-au arestat pe Guangcheng ca un avertizment pentru ceilalti.

Unii sateni au declarat ca ei erau destul de curajosi inainte, dar recent au devenit mai timizi datorita faptului ca ofiterii de politie au venit zilnic sa ii ameninte, creind o atmosfera de teroare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor