Un atac aerian rusesc a doborât turnul de televiziune din Harkiv, Ucraina

Momentul în care turnul de televiziune din Harkiv, în Ucraina, se prăbuşeşte în urma unui atac al forţelor ruse, 22 aprilie 2024
Momentul în care turnul de televiziune din Harkiv, în Ucraina, se prăbuşeşte în urma unui atac al forţelor ruse, 22 aprilie 2024 (Screenshot)
Redacţia
23.04.2024

Un atac cu rachete ruseşti care a distrus în două luni un turn de televiziune de 240 de metri din Harkiv face parte din efortul deliberat al Moscovei de a face al doilea oraş ca mărime din Ucraina de nelocuit, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski citat de Reuters.

Imagini dramatice au arătat cum catargul principal al turnului de televiziune se rupe şi cade la pământ în oraşul care a fost lovit de rachete şi drone timp de săptămâni întregi.

Liderul ucrainean a declarat că l-a informat pe preşedintele american Joe Biden despre atacul aerian care a fost efectuat cu câteva minute înainte ca aceştia să vorbească la telefon.

"Rusia are intenţia clară de a face oraşul nelocuibil", a spus el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ulterior, în discursul său video nocturn, preşedintele ucrainean a afirmat că atacul a fost "o încercare evidentă de intimidare, ca teroarea să fie vizibilă pentru întregul oraş şi o încercare de a limita accesul Harkivului la comunicare şi informaţii".

Aproape de graniţă

Oraşul nord-estic Harkiv, cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, se află la doar 30 km de graniţa cu Rusia, ceea ce îl face o ţintă uşoară pentru rachete balistice şi alte arme, în condiţiile în care apărarea antiaeriană a Ucrainei a scăzut.

Instalaţiile energetice au fost afectate foarte mult de când Rusia a început luna trecută să vizeze sistemul energetic cu lovituri masive.

"În acest moment există întreruperi ale semnalului de televiziune digitală", a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov care a mai precizat că nu au existat victime, întrucât lucrătorii s-au adăpostit.

Imaginile filmate la locul consecinţelor au arătat partea deteriorată a turnului zăcând într-o fâşie împădurită din apropiere. Clădirile de lângă turn fuseseră grav avariate de căderile de moloz.

Serviciul pentru comunicaţii speciale de stat a declarat că structura turnului a fost "parţial avariată", ca urmare probabil a unei lovituri cu o rachetă de croazieră Kh-59, potrivit procurorilor.

Acesta a precizat că "temporar" nu a existat semnal de televiziune şi că se lucrează la restabilirea acestuia, îndemnând locuitorii din oraş şi din regiune care nu au semnal de televiziune digitală să folosească televiziunea prin cablu sau online ori radioul.

Imaginile obţinute de sursa citată nu au surprins impactul unei rachete, dar au arătat un nor de fum care se ridica pe cer în timp ce catargul cădea.

Înregistrarea video a fost verificată de o înregistrare video coroborată dintr-un alt unghi care arată acelaşi moment în care vârful turnului s-a prăbuşit.

Rusia a declanşat atacurile asupra turnului de televiziune din Harkiv de la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după ce şi-a lansat invazia la scară largă. Semnalul a fost întrerupt la acel moment.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile, în timp ce Ucraina suferă de o lipsă de capacităţi de apărare aeriană. Harkiv şi regiunea înconjurătoare au suferit cele mai intense lovituri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor