Un consilier al lui Fauci a trimis mesaje secrete unui zoolog care a direcţionat bani către laboratorul din Wuhan [E-mailuri]

Peter Daszak se adresează presei la sosirea la Institutul de Virologie din Wuhan, provincia chineză Hubei, la 3 februarie 2021
Peter Daszak se adresează presei la sosirea la Institutul de Virologie din Wuhan, provincia chineză Hubei, la 3 februarie 2021 (Hector Retamal/AFP via Getty Images *)

Un consilier de top al doctorului american Anthony Fauci a trimis mesaje secrete unui zoolog care a direcţionat bani de la agenţia lui Fauci către un laborator din oraşul chinez unde au apărut primele cazuri de COVID-19, arată e-mailuri recent dezvăluite.

Dr. David Morens, consilierul, i-a trimis cel puţin patru mesaje lui Peter Daszak, zoologul, arată e-mailurile. Imagini ale antetelor e-mailurilor au fost obţinute şi publicate de către Subcomisia selectivă a Camerei Reprezentanţilor din SUA pentru Pandemia de Coronavirus.

Dr. Morens, care trimitea mesaje din e-mailul său personal, i-a scris lui Daszak, preşedintele EcoHealth Alliance, şi altor persoane, la 26 aprilie 2020, 13 iulie 2020 şi la 20 februarie 2022. Cel puţin trei dintre mesaje se refereau la o subvenţie acordată de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase al SUA (NIAID) către EcoHealth pentru a studia coronavirusul liliacului. Banii din această subvenţie au fost direcţionaţi de EcoHealth către Institutul de Virologie din Wuhan.

"Vă rugăm să citiţi şi să confirmaţi primirea -- Acţiuni necesare cu privire la 2R01AI110964-06", se arată în subiectul unui mesaj.

Într-un alt mesaj, dr. Morens a răspuns după ce Daszak i-a transmis că un ofiţer de granturi NIAID a spus că "nu mai poate vorbi cu mine despre [grantul] nostru suspendat".

Subvenţia a fost suspendată la 24 aprilie 2020, de către administraţia fostului preşedinte Donald Trump, după ce a început pandemia COVID-19.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a restabilit finanţarea în 2023, deşi ulterior a suspendat-o şi a interzis laboratorului din Wuhan să primească bani.

Un inspector general a stabilit, într-un raport din 2023, că EcoHealth şi National Institutes of Health (NIH) nu au reuşit să monitorizeze în mod corespunzător cercetările efectuate la Wuhan.

De asemenea, EcoHealth nu a reuşit să obţină documentele pe care NIH le-a solicitat în urma apariţiei COVID-19, lucru pe care EcoHealth l-a pus pe seama lipsei de cooperare din partea oficialilor chinezi.

NIH este agenţia-mamă a NIAID.

Dr. Morens, într-un e-mail publicat anterior, a declarat că "a păstrat foarte puţine e-mailuri sau documente" privind originile COVID-19 "şi continuă să solicite ca corespondenţa pe teme sensibile să fie trimisă la adresa mea de gmail". El a declarat într-un alt e-mail că "încerc să comunic întotdeauna pe gmail, deoarece e-mailul meu de la NIH este supus în mod constant FOIA" şi că "voi şterge tot ceea ce nu vreau să văd în New York Times".

E-mailurile nou obţinute, provenite de la un avertizor de integritate, arată "noi încercări ale doctorului Morens de a submina transparenţa publică", a declarat la 11 aprilie reprezentantul Brad Wenstrup (republican din Ohio), preşedintele subcomisiei.

Wenstrup îi scria doctorului Gerald Keusch, directorul Institutului Naţional de Laborator pentru Boli Infecţioase Emergente de la Universitatea din Boston.

Dr. Keusch făcea parte din e-mailurile dintre Dr. Morens şi dl Daszak.

Wenstrup i-a cerut doctorului Keusch să furnizeze toate comunicările dintre acesta şi doctorul Morens cu privire la originile COVID-19, EcoHealth sau laboratorul Wuhan, pe lângă comunicările dintre Keusch şi agenţiile guvernamentale pe aceleaşi subiecte.

Dr. Keusch şi Dr. Morens nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Ulterior, EcoHealth a făcut publice e-mailurile, despre care grupul a spus că "arată clar că EcoHealth Alliance a comunicat în mod corespunzător cu personalul de rang înalt de la NIH, sau cu cei care au lucrat anterior la NIH, pentru a încerca să identifice modalităţi de a restabili o subvenţie care a fost reziliată în mod neaşteptat şi arbitrar, apoi suspendată cu condiţii oneroase".

Unii experţi şi unele agenţii guvernamentale consideră că COVID-19 îşi are originea în laboratorul Wuhan, care efectua experimente riscante pe coronavirusuri. Alţii sunt în favoarea teoriei originii naturale. Deocamdată nu a fost identificat niciun animal intermediar.

Dr. Morens a răspuns la întrebările subcomisiei Camerei în ianuarie. Potrivit unei redactări a interviului, dr. Morens a declarat că Daszak este un prieten apropiat. El a spus că "a susţinut cu 100% siguranţă originea zoonotică a COVID-19", "chiar dacă a recunoscut că nu a explorat nicio dovadă care să susţină teoria de laborator. Dr. Morens a negat, de asemenea, că a şters materiale privind originea COVID-19 sau că a încercat să ocolească Legea privind libertatea de informare".

"Subcomisia selectivă are întrebări serioase cu privire la legitimitatea acestor afirmaţii", a declarat atunci subcomisia. "Preşedintele Wenstrup intenţionează să primească acces la contul personal de e-mail al doctorului Morens".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură