Un covor de flori de flanelă roz extrem de rare împodobesc Munţii Albaştri [video]

Actinotus helianthi sau flannel flower
Actinotus helianthi sau flannel flower (captură video Youtube)

În noiembrie 2019, în Australia au izbucnit incendii uriaşe care au afectat tot teritoriul ţării, inclusiv Blue Mountains (Munţii Albaştri) - o regiune care face parte din „Sydney Statistical Division”, patrimoniu UNESCO, din statul New South Wales, Australia, situat la circa 60 km vest de Sydney - care au durat timp de aproape nouă luni. Apoi, în martie 2020, natura a intervenit aducând ploi abundente şi ajutând astfel pompierii să controleze incendiile şi să le stingă integral până la sfârşitul lunii. Incendiile sălbatice au provocat suferinţe şi pierderi imense în Australia, umane şi materiale, în special în zona New South Wales. Dar, ca pasărea phoenix, sosirea florilor de flanelă roz în Blue Mountains a acţionat ca un balsam liniştitor asupra sălbăticiei arzătoare.

Flori de flanelă roz în Blue Mountains

Cunoscute ca efemerele incendiilor forestiere, această specie rară de flori roz înfloreşte doar pe terenurile arse, deoarece seminţele sale germinează numai după un incendiu. Aceste flori se întâlnesc în prezent în zona Katoomba în Lithgow şi la nord de Newnes în New South Wales. Peisajul este atât de fermecător, încât localnicii l-au numit cu mândrie „marea de roze”. Munţii găzduiesc, de asemenea, arbori de eucalipt şi împreună cu mirosul lor pătrunzător şi reconfortant, florile de flanel roz fac ca inima să se oprească de atât de multă frumuseţe.

În termeni ştiinţifici, floarea de flanelă roz este cunoscută sub numele de Actinotus forsythii sau flannel flower însemnând „purtător de raze”. Şi, atunci când le privim cu atenţie, numele are sens. La prima vedere, floarea poate arăta ca o margaretă, dar privită mai atent, se descoperă că petalele sale par a fi raze de lumină, seamănă cu o stea.

Actinotus helianthi
Actinotus helianthi (Imagine: via Dreamstime.com © Kengriffiths6)

În ceea ce priveşte preferinţele solului, floarea adoră solurile superficiale de creastă. Deoarece sămânţa necesită foc pentru a germina, o sămânţă poate fi plantată în pământ şi pot trece ani fără să se ştie despre existenţa sa, cu excepţia cazului în care fumul o trezeşte din adormire. Deşi floarea este de culoare predominant roz, nuanţele albe nu sunt neobişnuite.

Actinotus helianthi
Actinotus helianthi (captură video Youtube)

Actinotus helianthi înfloresc doar câteva luni, dar culoarea şi prospeţimea pe care le aduc aceste flori minunate sunt suficiente pentru a ajuta la vindecarea tuturor sufletelor rănite şi amintesc încă o dată oamenilor că există speranţă, indiferent de situaţiile devastatoare care pot avea loc.