Un crater de impact, cât o metropolă, descoperit sub gheaţa Groenlandei [video]

Unul dintre cele mai mari cratere de pe planetă - 31 de kilometri diametru şi 320 de metri adâncime -, rezultatul impactului cu un meteorit de fier, a fost descoperit în Groenlanda.
Imaginea prin satelit a gheţarului Hiawatha, cu forma craterului marcată cu un cerc roşu
Imaginea prin satelit a gheţarului Hiawatha, cu forma craterului marcată cu un cerc roşu (NHMD)

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat miercuri, 14 noiembrie, că a fost descoperit un crater gigantic de 31 de kilometri diametru şi 320 de metri adâncime într-o regiune îndepărtată din nord-vestul Groenlandei. Craterul, in care ar putea intra oraşe mari precum Paris sau Washington, este rezultatul impactului violent al unui meteorit de fier, ce ar fi lovit Pamantul cu o viteză de 20 de kilometri pe secundă în urmă cu cel puţin 12.000 de ani, consideră cercetătorii. Este unul dintre cele 25 cele mai mari cratere cunoscute în lume şi, posibil, unul dintre cele mai recente.

(NASA)

(NASA)

Crevasa imensă se află în gheţarul Hiawatha, sub aproape un kilometru de gheaţă, iar forma sa circulară se poate intui privind imaginile prin satelit distribuite de oamenii de ştiinţă. „Puteţi vedea structura rotunjită pe partea din marginea gheţii, mai ales atunci când se zboară deasupra la o înălţime potrivită“, a afirmat într-o declaraţie inginerul John Paden, de la Universitatea din Kansas (SUA). "Este amuzant că până acum nimeni nu s-a gândit: Hei, ce este cu locul acela circular? "

Echipa a descoperit craterul în iulie 2015 în timp ce inspectau o nouă hartă topografică a Groenlandei generată cu tehnici de radar, deoarece 80% din insulă este acoperită de gheaţă. „Am bănuit imediat că era ceva special, dar în acelaşi timp, am ştiut că va fi dificil de confirmat originea acestei depresiuni“, a declarat Kurt H. Kjær, de la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.

Oamenii de ştiinţă şi-au petrecut ultimii trei ani pentru a confirma prima impresie. Un avion german de la Institutul pentru Cercetări Polare Alfred Wegener a zburat deasupra gheţarului Hiawatha cu un radar de precizie. „Aparatul a depăşit toate aşteptările şi a oferit detalii uimitoare despre depresiune: o margine circulară, o ridicătură în mijloc, straturi de gheaţă şi resturi la bază. Totul se află acolo”, a relatat glaciologul Joseph MacGregor de la NASA.

În 2016 şi 2017, cercetătorii au organizat două expediţii la poalele gheţarului şi au colectat probe de sedimente. Unele tipuri de nisip de cuarţ erau deformate, acesta fiind "un indiciu al unui impact violent", a declarat Nicolaj K. Larsen, de la Universitatea Aarhus din Danemarca. De asemenea, au apărut concentraţii mari de nichel, cobalt, crom şi aur, indicii ale unui meteorit de fier.

Următorul pas al oamenilor de ştiinţă este de a calcula vârsta exactă a craterului. Cunoscând vârsta depresiunii, va fi mai facilă investigarea efectelor pe care le-a avut impactul acestuia cu Pământul. În studiul lor, publicat în revista Science Advances, autorii susţin că "cel mai probabil, şocul a avut consecinţe semnificative asupra mediului în emisfera nordică şi, posibil, în întreaga lume". Kjær consideră că impactul ar fi produs ruperea şi topirea unor imense straturi de gheaţă şi presupune că "apa dulce care a ajuns la nord de Oceanul Atlantic s-ar putea să fi schimbat circulaţia oceanelor la nivel mondial".

Articole de referinţă:

NASA: The Hiawatha Impact Crater

Science Advances: A large impact crater beneath Hiawatha Glacier in northwest Greenland