În Groenlanda se dezintegrează cea mai antică şi mai groasă gheaţă din Marea Arctică

În contextul încălzirii globale şi al topirii calotei glaciare din Arctica, mai multe state, printre care Canada şi Rusia, sunt foarte interesate de resursele minerale şi petrolul din regiune. (Slim ALLAGUI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.08.2018

Imagini din satelit de pe coasta de nord a Groenlandei arată cum calota glacială antică s-a rupt şi s-a îndepărtat de coastă, conform informaţiilor oferite de Observing Oceans From Space (OSI SAF).

Acest fenomen, care nu a mai fost observat niciodată de când au început înregistrările, în 1970, s-a manifestat de două ori, anul acesta, datorită vânturilor calde ale fenomenului natural care traversează emisfera nordică.

„Dimensiunea gheţii marine în Marea Groenlandei a fost la un nivel minim istoric în cea mai mare parte a anului 2018”, a explicat pe contul său de Twitter Zack Labe, om de ştiinţă de la Univ-Atmospheric Sci BSc.

„În trecut, cea mai mare parte a calotei glaciare din Arctica era gheaţă multianuală, dar s-a redus treptat iar acum aproape toată gheaţa din Arctica nu mai este [multianuală]”, a spus la rândul său Peter Wadhams, director al grupului de fizică oceanică polară de la Universitatea din Cambridge, pentru The Independent.

„Singura zonă în care gheaţa multianuală a supravieţuit este în nordul Groenlandei, dar acum se rupe şi se îndepărtează de coastă”, a adăugat el.

„Gheaţa nu are un alt loc unde să mai meargă, aşa că se acumulează. În medie, are mai mult de patru metri grosime şi poate fi stivuită în creste de 20 de metri sau mai mult. Această gheaţă densă şi compactă de obicei nu se mişcă uşor. Cu toate acestea, nu acesta a fost cazul în această iarnă (în februarie şi martie). Gheaţa a fost împinsă de vânturi departe de ţărm ”, a declarat Walt Meier, om de ştiinţă de la US National Snow and Ice Data Center, ziarului britanic The Guardian.

În timpul iernii fără soare, un val de căldură a provocat îngrijorarea că vortexul polar se erodează şi a fost învinuit frontul inactiv de căldură datorat temperaturilor record din Laponia şi incendiilor de pădure din Siberia, în mare parte în Scandinavia şi în alte părţi ale cercului arctic, a raportat The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor