Un cutremur în nord-vestul Nepalului a provocat moartea a cel puţin 128 de persoane, potrivit autorităţilor [video]

Cutremur în nord-vestul Nepalului
Cutremur în nord-vestul Nepalului (screenshot via Youtube https://www.youtube.com/watch?v=bsCk3Dgjduc)

Zone întregi rase de pe faţa pământului, cel puţin 128 de morţi şi circa o sută de răniţi în urma unui cutremur puternic care a zguduit districte din nord-vestul Nepalului cu puţin înainte de miezul nopţii de vineri 3 noiembrie. Autorităţile au declarat că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, menţionând că comunicaţiile au fost întrerupte cu multe localităţi.

Zona este greu accesibilă, ceea ce complică atât operaţiunile de salvare, cât şi colectarea de informaţii. Bilanţul ar putea fi, prin urmare, mult mai grav.

United States Geological Survey a declarat că seismul a avut o magnitudine preliminară de 5,6 şi s-a produs la o adâncime de 18 km. Centrul Naţional de Monitorizare şi Cercetare a Cutremurelor din Nepal a declarat că epicentrul a fost la Jajarkot, care se află la aproximativ 400 de kilometri nord-est de capitala nepaleză, Kathmandu. Cutremurul au fost resimţit şi în regiunea indiană New Delhi, aflată la 500 de kilometri distanţă.

Spitalul din Jajarkot se află într-o stare de epuizare. "Unele drumuri au rămas blocate din cauza pagubelor, dar încercăm să ajungem în zonă prin rute alternative", a explicat şeful poliţiei, Gopal Chandra Bhattarai, informează Today.

Potrivit presei locale, premierul nepalez Pushpa Kamal Dahal a plecat spre regiunea afectată. Într-o postare pe X, el şi-a exprimat "profunda tristeţe" pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate şi a declarat că a ordonat agenţiilor de securitate să înceapă imediat operaţiunile de căutare şi salvare, care sunt îngreunate de faptul că multe drumuri sunt blocate din cauza alunecărilor de teren produse, informează NPR.

Nepalul se află pe o importantă falie geologică: placa tectonică indiană împinge în sus placa eurasiatică, formând Himalaya, şi unde cutremurele sunt frecvente. Cutremurele nu sunt, prin urmare, rare, unele fiind chiar foarte violente. În 2015, când un cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit ţara, aproape 9.000 de persoane au murit şi peste o jumătate de milion de case au fost distruse. De asemenea, cutremurul a ras de pe faţa pământului sute de monumente şi palate regale, inclusiv situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO din Valea Kathmandu.