Un fost şef de Securitate din China este încă întemniţat, fiindcă l-a criticat pe Bo Xilai

Gu Kailai şi Bo Xilai.
Gu Kailai şi Bo Xilai. (New Epoch Weekly Photo Archive)

În timp ce soarta lui Bo Xilai, şeful de Partid din Chongqing care a fost demis, este încă discutată în secret de către liderii centrali ai Chinei, o altă poveste despre modul în care Bo s-a ocupat de inamicii săi politici când deţinea puterea a fost scoasă la lumină.

În 2008, când Bo Xilai era şeful de Partid al metropolei Chongqing, Rao Wenwei, un secretar local de partid la nivel de judeţ din cadrul Comitetului de Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) l-a ofensat pe Bo scriind articole critice la adresa sa şi a Partidului Comunist Chinez (PCC). În luna ianuarie 2009, Rao a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe baza acuzaţiilor de "incitare la subminarea puterii de stat." Conform unui apropiat al lui Rao, Bo a supravegheat personal rezolvarea cazului.

Rao era cel mai tânăr secretar de Partid al CAPL din judeţul Wushan, oraşul Chongqing. Era de asemenea un anchetator din cadrul Centrului de Cercetare al Municipiului Chongqing şi secretar general al Institutului de Cercetare al Politicii din Chongqing, cea mai înaltă agenţie cu putere decizională din cadrul municipiului Chongqing.

Rao a scris 52 de articole bazate pe experienţa sa de lucru în cadrul sistemului, afişând diverse opinii şi critici referitoare la problemele din China din domeniul politicii şi drepturilor omului. De asemenea, într-unul dintre articolele sale l-a criticat pe Bo Xilai.

Când Bo a preluat funcţia de secretar de partid în Chongqing pe 30 noiembrie 2007, a depus jurământ la o întrunire a cadrelor, la care Bo şi soţia sa deciseseră să interzică accesul oricăror rude, prieteni, şi a oricui din jurul lor ce ar fi putut căuta să obţină privilegii sau beneficii în Chongqing.

La 1 aprilie 2008, Rao a comentat într-un articol: "Vom vedea ceea ce se ascunde în spatele discursului lui Bo Xilai imediat ce îndepărtăm frunza de smochin - cele mai murdare lucruri din politica umană, precum totalitarismul, autoritarismul, clicile privilegiate, conţinute în sistemul PCC."

Prietenii lui Rao şi-au luat libertatea de a îi trimite articolele acestuia ziarului The Epoch Times pentru a fi publicate online, aceste articole fiind de asemenea postate din nou pe alte site-uri.

Deţinutul Zhang Qi, care a fost închis timp de doi ani alături de Rao la Închisoarea Yuzhou din Chongqing, a vorbit cu cei de la Epoch times despre cazul lui Rao. Zhang este un reprezentant şi membru fondator al Uniunii Naţionaliştilor Chinezi.

Zhang a afirmat că Bo îi îndrumase pe cei din cadrul Biroului Naţional de Securitate să creeze o forţă specială însărcinată cu anchetarea lui Rao, şi că Bo a folosit-o ca pe un sprijin înaintea Jocurilor Olimpice din Beijing, în 2008, pentru a accede pe plan politic.

La data de 9 iulie 2008, Rao a fost chemat la Biroul Naţional de Securitate din Chongqing. Pe 18 noiembrie, în cadrul unui proces secret, Rao a fost condamnat alături de Chen Xiaofeng, persoană acuzată de publicarea articolelor din partea lui Rao. Amândoi au făcut apel, însă pe 19 ianuarie 2009, Înalta Curte din Chongqing a susţinut sentinţa iniţială, iar cei doi au fost trimişi la Închisoarea Yuzhou.

Conform spuselor lui Zhang, cazul lui Rao a fost cunoscut pe scară largă în cadrul cercului persoanelor oficiale din Chongqing, din moment ce Rao era un tânăr cadru-cheie cu un viitor promiţător în sistemul CAPL din Chongqing. Cu toate acestea, i-a fost impusă o sentinţă atât de grea.

Zhang a mai afirmat că arestul şi judecata în cazul lui Rao au fost strict secrete. "Autorităţile i-au ameninţat familia şi avocatul. Nu a existat absolut niciun raport în mass-media internă despre cazul său."

Rao Jingjiang, tatăl lui Rao în vîrstă de 72 de ani, a făcut apel în mod repetat pentru fiul său în ultimii câţiva ani. A mai declarat pe microblogul său că este mândru de fiul său.

"Bo Xilai a acţionat în afara legii. Nu există lege [în China] care să interzică oamenilor să critice liderii de Partid sau să le facă propuneri. Voi căuta dreptate pentru fiul meu până la capăt," a declarat Rao Jingjiang pentru Epoch Times.

Pe 30 iulie, Zhang l-a însoţit pe Rao Jingjiang la Înalta Curte din Chongqing pentru a mai depune o plângere. Un judecător din cadrul Înaltei Curţi din Chongqing a fost, până la urmă, de acord să accepte depunerea actului, însă nu a menţionat când să aştepte Rao un răspuns.

Bo Xilai a avut o reputaţie ce implica eliminarea rivalilor săi politici şi a criticilor, sub masca eradicării corupţiei şi infracţionalităţii din Chongqing. A fost demis în martie anul curent, după ce Wang Lijun, fostul şef al poliţiei şi viceprimar al municipiului Chongqing şi mâna dreaptă a lui Bo, a căutat protecţie la ambasada americană din Chengdu din calea represiunilor lui Bo, dezlănţuind cel mai important scandal politic din istoria recentă a Chinei.

Soţia lui Bo, Gu Kailai, a fost acuzată de uciderea omului de afaceri Neil Heywood, un asociat al familiei Bo.

Nota redactorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing - Wang Lijun - a fugit la consulatul Statelor Unite din Chengdu pe 6 februarie, pentru a-şi salva viaţa, a stârnit o furtună politică ce nu s-a domolit încă. Lupta din culise se învârte în jurul poziţiei adoptate de către oficiali faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge, formată din oficialii fostului lider al PCC - Jiang Zemin -, promovaţi spre a desfăşura persecuţia, caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor lor şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun oficialii în faţa unei alegeri transparente, valabile de asemenea pentru cetăţenii chinezi, cât şi pentru oamenii din întreaga lume: să sprijine sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om în parte.