Un grup de papagali sălbatici se comportă precum vandalii de stradă (video)


Papagali „Kea“ (Nestor notabilis)
Papagali „Kea“ (Nestor notabilis) (Print screen YouTube)

În Noua Zeelandă există o rasă de papagali care se „distrează” la nebunie cu conurile rutiere portocalii amplasate pe stradă. Păsările rămân pe marginea drumului la pândă, aşteptând momentul în care nu trec maşini pentru a răsturna conurile rutiere în toate direcţiile. Le aruncă pe jos, le trag pe trotuare. Vinovaţii de aceste "acte de vandalism" au fost descoperiţi de New Zealand Transport Agency, cu ajutorul camerelor ascunse, care au înregistrat păsările în acţiune.

Rasa de papagal se numeşte „Kea“ sau „Papagalul de munte” (Nestor notabilis). Aceştia sunt printre cei mai mici din lume, fiind numiţi şi „clovni de munte“, din cauza naturii jucăuşe şi a obiceiului lor de a trage şi rupe cauciucul de la roţile maşinilor şi nu numai. Ei o fac pur şi simplu cu scopul de a se distra. Sunt extrem de jucăuşi, capabili să facă mici spectacole acrobatice, inteligenţi dar şi foarte distructivi, atacând chiar şi oile, de aici şi proasta reputaţie de păsări ucigaşe.

„Având în vedere problemele pe care le-au cauzat în oraş aceste păsări distructive - spun autorităţile locale - am hotărât să le creăm un loc special de joacă, astfel încât să le menţină ocupate“. [...] "Speranţa noastră este că astfel ele vor înceta să mai provoace probleme traficului urban".

Mai multe informaţii aici.