Un laureat al Premiului Nobel încearcă să vindece cancerul cu ajutorul tehnologiei ARNm

Premiul Japoniei 2022. Biochimistul american de origine maghiară Katalin Kariko (stânga) şi medicul-cercetător american Drew Weissman, pozează cu trofeul lor în timpul ceremoniei de prezentare a Premiului Japoniei, care a avut loc la Tokyo, la 13 aprilie 2022.
Premiul Japoniei 2022. Biochimistul american de origine maghiară Katalin Kariko (stânga) şi medicul-cercetător american Drew Weissman, pozează cu trofeul lor în timpul ceremoniei de prezentare a Premiului Japoniei, care a avut loc la Tokyo, la 13 aprilie 2022. (Eugene Hoshiko /Pool/AFP via Getty Images*)

Dr. Drew Weissman, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2023, a vorbit recent despre utilizarea tehnologiei ARNm pentru a preveni apariţia cancerului în rândul persoanelor vulnerabile.

Dr. Weissman a sugerat utilizarea vaccinurilor pe bază de ARNm pentru a preveni apariţia cancerelor în cadrul prelegerii sale la Premiul Nobel din 7 decembrie.

"Ideea aici este să tratezi oamenii înainte ca aceştia să dezvolte cancerul", a afirmat el.

Dr. Weissman a câştigat Premiul Nobel pentru medicină în acest an, împreună cu Dr. Katalin Karikó, pentru dezvoltarea unei metode care să prevină ca sistemul imunitar să declanşeze atacuri inflamatorii atunci când ARNm produs în laborator este injectat în organism, permiţând astfel utilizarea terapeutică a tehnologiei medicale.

Acest lucru a permis dezvoltarea rapidă a vaccinurilor cu ARNm împotriva COVID-19. Dr. Weissman şi echipa sa de la Universitatea din Pennsylvania se concentrează acum pe utilizarea tehnologiei ARNm pentru tratarea cancerului.

Un vaccin aflat în curs de dezvoltare de către echipa respectivă învaţă organismul să recunoască şi să lupte împotriva celulelor tumorale. Vaccinul este destinat persoanelor care au o mutaţie genetică ce le creşte riscul de cancer.

De exemplu, BRCA este o genă care contribuie la creşterea riscului de apariţie a cancerului de sân. Dintre cele peste 18 milioane de cancere identificate în fiecare an la nivel mondial, aproximativ cinci până la 10 la sută provin din mutaţii genetice.

Laureatul Premiului Nobel şi echipa sa au investigat metode de utilizare a ARNm pentru a declanşa un răspuns imun în organism care să ucidă celulele canceroase.

În experimente cu şoareci, cercetătorii au injectat ARNm care a învăţat organismul să producă o proteină numită IL-12. Această proteină direcţionează organismul să producă celule imunitare numite celule T efectoare care pot elimina celulele canceroase.

"Ştim că este nevoie de cinci sau zece ani până când celulele canceroase să apară înainte de a avea tumori mari care afectează funcţiile. Dacă îi tratăm pe aceşti oameni, poate o dată la 5 ani, cu un vaccin care produce doar celule T efectoare, [acesta] va curăţa, va îndepărta, va ucide toate celulele transformate şi poate va preveni complet apariţia cancerului la aceşti pacienţi", a declarat Dr. Weissman în cadrul prelegerii sale.

Tratamente cu ARNm

Multe companii farmaceutice cercetează deja utilizarea ARNm pentru terapia cancerului. În această lună, Moderna şi Merck & Co. au anunţat că au început un studiu în stadiu avansat al tratamentului lor experimental personalizat cu ARNm pentru pacienţii cu un tip de cancer pulmonar.

Terapia, numită v940, va fi adaptată pentru fiecare pacient în mod individual, pentru a declanşa celulele T. Acesta va fi oferit în combinaţie cu medicamentul Keytruda. În luna iulie, cele două companii au dat startul unui studiu în stadiu avansat al terapiei combinate la pacienţii cu melanom, un tip de cancer de piele.

La începutul acestui an, BioNTech, compania care a încheiat un parteneriat cu Pfizer pentru realizarea vaccinurilor cu ARNm anti COVID-19, a declarat că a semnat un acord cu guvernul britanic pentru terapii personalizate pentru pacienţii cu cancer.

Conform acordului, până la 10.000 de pacienţi vor fi înscrişi în studii clinice până la sfârşitul anului 2030. Terapiile împotriva cancerului vor utiliza tehnologia ARNm în tratamentele lor.

Pe lângă cancer, tehnologia ARNm este studiată pentru a fi utilizată în tratamentul alergiilor, al bolilor genetice, al atacului de cord, al accidentului vascular cerebral, al insuficienţei cardiace, al tulburărilor de dezvoltare neurologică, al HIV, al malariei şi al tuberculozei.

Dezvoltarea ARNm pentru vaccinarea împotriva altor boli, în condiţiile în care tehnologia existentă prezintă deficienţe considerabile, ridică mai multe probleme de siguranţă.

În cadrul unui nou studiu de referinţă, cercetătorii au descoperit o secvenţă în vaccinul Pfizer cu ARNm anti COVID care produce "un răspuns imunitar neintenţionat" în organism, ceea ce experţii numesc un "eşec masiv de dezvoltare şi de reglementare".

Acidul ribonucleic mesager sintetic (ARNm), cum ar fi cel utilizat în vaccinurile Moderna şi Pfizer, permite organismului să creeze o proteină specifică de tip Spike care imită SARS-CoV-2. Organismul reacţionează la proteina străină şi generează o imunitate protectoare, care, teoretic, neutralizează virusul real atunci când acesta pătrunde în organism.

"Cercetătorii de la Unitatea de Toxicologie a Consiliului de Cercetare Medicală (Medical Research Council / MRC) au descoperit că maşinăria celulară care 'citeşte' ARNm 'alunecă' atunci când se confruntă cu repetări ale unei modificări chimice întâlnite în mod obişnuit în terapia ARNm. Pe lângă proteina ţintă, aceste alunecări duc la producerea de proteine 'off-target' care declanşează un răspuns imun neintenţionat", se arată într-un comunicat de presă referitor la studiul publicat în revista Nature la 6 decembrie.

Săptămâna trecută, Dr. Joseph Ladapo, chirurgul general al statului Florida, a cerut oficialilor federali din domeniul sănătăţii să ofere mai multe informaţii despre descoperirea fragmentelor de ADN din vaccinurile Pfizer şi Moderna anti COVID-19 care "au făcut autostopul în celulele umane".

Într-o scrisoare adresată oficialilor de la CDC şi de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (Food and Drug Administration / FDA), el a subliniat că prezenţa în vaccinuri a ADN-ului promotor/amplificator al virusului Simian 40 (SV40) reprezintă un "risc sporit de integrare a ADN-ului în celulele gazdă".

"Teoretic, integrarea ADN-ului ar putea avea un impact asupra oncogenelor - genele care pot transforma o celulă sănătoasă într-o celulă canceroasă", a avertizat el.

Există, de asemenea, cercetări care arată că vaccinurile cu ARNm anti COVID-19 pot diminua o bacterie intestinală benefică numită Bifidobacteria, a cărei prezenţă este asociată cu o imunitate mai mare împotriva agenţilor patogeni şi a cancerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură