Un muzician din Africa de Sud cântă la chitară în timp ce este operat pe creier [video]

Un bărbat sud-african a fost filmat în sala de operaţie cântând la chitară în timp ce neurochirurgii îl operau pe creier.
În timpul operaţiei, Musa Manzini, a cântat la chitară astfel încât chirurgii au reuşit să-l menţină conştient.
În timpul operaţiei, Musa Manzini, a cântat la chitară astfel încât chirurgii au reuşit să-l menţină conştient. (captură video Youtube)

Cântăreţul Musa Manzini a fost supus unei proceduri minuţioase de eliminare a unei tumori de pe suprafaţa creierului. În timpul operaţiei, Musa Manzini a cântat la chitară, iar chirurgii au reuşit să-l menţină conştient.

"Cântatul la chitară ne-a ajutat în sarcina extrem de delicată, deoarece am putut observa cum reacţionează căile neuronale'', a menţionat doctorul neurochirurg Rohen Harrichandparsad.

"Marja de siguranţă în timpul operaţiei a crescut prin faptul că am putut avea feedback în timp real", a declarat sâmbătă, 22 decembrie într-un interviu telefonic cu The Associated Press.

Au existat mai multe cazuri similare când muzicieni au cântat la instrument sau cântau în timpul operaţiilor. În 2014, un cântăreţ de operă a cântat în timpul unei operaţii pe creier în Olanda, iar în 2015, un muzician a interpretat la saxofon în timpul procedurii, în Spania.

Manzini a fost anesteziat doar local în timpul procedurii, pe care doctorii o numesc ''awake craniotomy". Această procedură se efectuează în general prin îndepărtarea tumorilor cerebrale în timp ce pacientul este treaz, pentru a evita lezarea creierului. Este o procedură foarte avansată.

Operaţia a durat şase ore şi a avut loc la Spitalul Central Inkosi Albert Luthuli din Durban, Africa de Sud.

Dr. Enicker, care a condus operaţia, împreună cu Dr. Rohen Harrichandparsad, l-au încurajat pe Manzini să accepte procedura, pentru a-i putea fi monitorizate mişcările degetelor. Acest lucru a permis medicilor să evite deteriorarea zonei creierului care controlează mişcările voluntare, ceea ce ar fi putut duce la probleme de vorbire şi chiar paralizie.

O fotografie şi un clip video realizate de echipa medicală arată că Manzini a avut chitara în sala de operaţie. "Eşti aici, fă-ţi treaba", i-a spus un membru al echipei la începutul intervenţiei".

Dr. Basil Enicker a declarat că 90% din tumoră a fost înlăturată şi că muzicianul se simte foarte bine. "Scopul principal a fost de a ne asigura că facem tot ce putem pentru pacientul nostru", a afirmat Dr. Enicker. Reacţia publicului la aflarea modului în care a avut loc operaţia a fost una pozitivă. "Am fost plăcut surprinşi", a spus acesta.

Muzicianul sud-african le-a mulţumit medicilor pe Facebook şi a adăugat că "cel mai important lucru este să preţuim viaţa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură