Un oficial chinez se plânge de incidentul Wang Lijun

Lupta dintre Bo Xilai şi Wang Lijun poate condiţiona schimbări politice majore în China
Lupta dintre Bo Xilai şi Wang Lijun poate condiţiona schimbări politice majore în China (Epoch Times)

Un oficial de rang inferior din provincia Anhui şi reprezentant la Congresul Naţional al Poporului s-a plâns de modul în care Partidul Central a păstrat tăcerea în legătură cu incidentul Wang Lijun.

Cheng Enfu, un membru NPC din provincia Anhui, a declarat într-un forum al delegaţiei provinciale pe 8 martie că incidentul Wang Lijun a devenit "un eveniment public similar accidentului feroviar Wenzhou", dar autorităţile centrale nu au eliberat nici un fel de informaţii despre anchetă.

Cheng a susţinut că publicul larg nu poate decât să speculeze pe baza zvonurilor pe care le-a auzit sau pe baza informaţiilor descoperite online. El a profitat de oportunitatea "celor două reuniuni" de la Beijing - Congresul Naţional al Poporului (NPC) şi Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez (CPPCC) – şi a cerut partidului să continue ancheta în mod public.''

Declaraţia lui Cheng a câştigat sprijinul lui Xu Wenli, un cercetător senior la Institutul Watson pentru Studii Internaţionale de la Universitatea Brown.

Xu a spus că "reprezentanţii NPC au dreptul [să ia la întrebări partidul central], şi ar trebui să facă acest lucru. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre ei nu îndrăznesc."

Xu a indicat că partidul a "încercat să tragă de timp astfel încât să poată aranja rezultatul incidentului în beneficiul lui."

"Partidul Comunist Chinez trebuie să-şi protejeze propriul interes. Personal, nu cred că se va ocupa serios de acest incident [Wang Lijun] înainte de debutul celui de-al 18-lea Congres al Partidului ", care va avea loc la sfârşitul anului, când succesiunea politică se va decide.

Wei Jingsheng, un avocat bine-cunoscut pro-democraţie, a susţinut că acest lucru reflectă o luptă în creştere în interiorul Partidului.

"Sunt foarte sigur că acest om [Cheng Enfu] trebuie să vorbească în numele cuiva de la un nivel superior. Este ceva obişnuit ca membrii de partid de la un nivel superior să nu atragă atenţia personal asupra unor probleme, ci să lase pe cineva de la un nivel inferior să sublinieze problema, pentru ca ei să dea startul unei lupte interne. Prin urmare, este foarte probabil că cineva vrea sa îl răstoarne pe Bo Xilai sau pe cineva mai mare decât Bo din fracţiunea lui Bo. Odată ce problema este ridicată, acesta provoacă o concurenţă. Cred că este un indiciu foarte important a faptului că multe persoane implicate în aceste conflicte comuniste şi-au pierdut răbdarea. "

"Wen Wei Po", cu sediul în Hong Kong şi care este, în general, loial Beijingului, este primul ziar care a relatat declaraţia lui Cheng.

Potrivit lui Wei Jingsheng, aceasta întăreşte ideea că cineva din cercul politic superior îl sprijină pe Cheng.

"Lupta internă s-a intensificat rapid", a declarat Wei Jingsheng, un avocat bine-cunoscut pentru susşinerea democraţie. "Nu mai trebuie să aşteptăm al optsprezecelea Congres al Partidului."