Primarul şi purtătorul de cuvânt din Chongqing oferă informaţii contradictorii în legătură cu incidentul Wang Lijun

Primarul oraşului Chongqing, Huang Qifan, intervievat de Phoenix TV
Primarul oraşului Chongqing, Huang Qifan, intervievat de Phoenix TV (Youtube.com)

Un purtător de cuvânt al Partidului Comunist şi primarul din mega-oraşul chinez central-vestic Chongqing au discutat recent despre incidentul Wang Lijun, pentru prima dată. Cu toate acestea, declaraţiile lor ofereau informaţii contradictorii.

Într-un interviu postat pe portalul web Chongqing News Net al Chongqing Daily News pe 5 martie, purtătorul de cuvânt al municipiului Chongqing a declarat că Ministerul de Externe a anunţat oficial că autorităţile de stat investighează incidentul Wang Lijun.

Când a fost întrebat dacă primarul Huang Qifan a condus 70 de vehicule de poliţie în Chengdu pentru a-l lua înapoi pe Wang, purtătorul de cuvânt a negat acest lucru. El a spus că doar trei înalţi funcţionari din Chongqing, inclusiv primarul Huang, au fost trimişi în Chengdu. "Nu au fost 70 de vehicule de poliţie", a răspuns purtătorul de cuvânt.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a negat că Huang şi oficialii guvernului central "s-au luptat pentru" Wang, susţinând că autorităţile din Chongqing au cooperat şi au lucrat sub conducerea autorităţilor de stat în ceea ce priveşte cazul Wang Lijun.

Relatarea primarului Huang

Într-un interviu separat cu Phoenix TV din Hong-Kong, primarul Huang a negat vehement că ar fi mers însoţit de 70 de vehicule de poliţie în Chengdu. Cu toate acestea, el nu a menţionat că ar fi mers în Chengdu alături de ceilalţi doi oficiali de rang înalt, susţinând că "am mers cu secretara mea într-o maşină."

"Generalul Consulatului m-a aşteptat la intrare. Apoi am f[cut un schimb de cuvinte curtenitoare. După aceea, am purtat discuţii foarte specifice în legătură cu Wang Lijun. Wang Lijun era desigur dispus să vină cu noi - după ce am vorbit cu el şi l-am convins."

Huang a explicat că incidentul Wang este considerat o problemă de securitate naţională, prin urmare "era firesc ca ofiţerii de securitate naţională să efectueze unele investigaţii după ce Wang a ieşit de la consulat."

Potrivit lui Huang, el a fost principalul pion în procesul de convingere, ofiţerii de securitate naţională doar au aşteaptat afară. El însă nu a menţionat că ar fi acţionat "sub" conducerea autorităţilor de stat, după cum este indicat de către purtătorul de cuvânt.

Huang a explicat de ce a mers în persoană în Chengdu: "Dacă el (Wang) ar fi rămas acolo pentru o lungă perioadă de timp şi nu ar fi ieşit, acest lucru nu ar fi fost doar o problemă obişnuită de idei contradictorii, ci o problemă politică, chiar o problemă internaţională, care ar fi provocat o criză diplomatică."

Cu toate acestea, spre deosebire de purtătorul de cuvânt, care a negat existenţa maşinilor de poliţie, Huang a confirmat prin a spune că, "Oamenii au spus că afară erau mai multe vehicule de poliţie. Aceste vehicule erau toate înmatriculate în provincia Sichuan. Este normal în Sichuan. În orice ţară, dacă cineva ar fi mers la consulat, vehicule de poliţie ar fi fost trimise acolo în eventualitatea că se poate întâmpla ceva periculos. Încercuirea unui perimetru de către forţele de poliţie este o acţiune absolut normală într-un stat."

Interviul lui Huang cu Phoenix TV a fost şters de pe site-ul postului de televiziune, crescând intriga.

În ciuda controverselor recente, Bo Xilai şi-a făcut apariţia la "cele două reuniuni anuale" care au început pe 3 martie.

Zhang Weiguo, redactorul-şef al revistei Trend din Hong Kong, crede că Bo a fost forţat să joace un anumit rol cât timp este investigat. "Partidul Comunist, ca forţă politică, trebuie să îşi salveze imaginea. Deci Bo nu a avut de ales", a relatat Zhang pentru Sound of Hope (SOH) Radio.

"Apariţiile frecvente ale lui Bo indică faptul că el deţine numeroase dovezi incriminatorii privind oficialii de rang înalt. Fiecare înalt oficial din guvernul central are secrete murdare şi nu îşi poate permite expunerea lor", potrivit activistului pentru drepturi Xiang Shouxin, din China.

Comentatorul politic Chen Pokong a scris într-un articol recent că, conform standardelor Partidului Comunist Chinez (PCC), Wang este considerat un trădător, care a divulgat secrete de stat; ca şef al lui Wang, probabil că Bo va fi penalizat pentru abatere de la îndatoriri.

Deşi este posibil ca Bo să nu fie demis în martie, PCC se poate confrunta cu o luptă internă puternică şi de lungă durată, care să dureze de la câteva luni la câţiva ani, înainte de o confruntare finală, a adăugat el.

"Adversari şi oficiali de top din partid vor controla şi mai multe dovezile legate de corupţia şi problemele politice ale lui Bo. Căderea lui Bo este doar o chestiune de timp", a spus el.

Potrivit site-ului chinez din străinătate Boxun, aproximativ 70 de emigranţi chinezi, inclusiv dizidenţii proeminenţi Hu Ping, Yuan Hongbin şi Tang Boqiao, au semnat o scrisoare deschisă care făcea apel la Statele Unite ca să elibereze materialele oferite de Wang Lijun, astfel încât "adevărul să poată fi dezvăluit lumii şi justiţia sa poate fi aplicată în acest incident."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe