"Cele două întâlniri" ale Partidului Comunist au clarificat prea puţin incidentul Wang Lijun

Wang Lijun, fostul şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing în martie 2011.
Wang Lijun, fostul şef al Biroului Securităţii Publice din Chongqing în martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Reuniunile politice anuale ale regimului chinez, numite "Cele două întâlniri," au început pe 3 martie, pe fondul unor întrebări intense cu privire la soarta dezertorului Wang Lijun şi dramei politice nerezolvate din Chongqing.

Zhao Qizheng, purtătorul de cuvânt al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), a confirmat, în răspunsul său la întrebarea unui reporter Reuters, că Wang Lijun este în curs de investigare de "departamentele competente." Se pare că Wang şi-a luat "concediu" pentru a nu participa la Congres, conform Xinhua, ziarul oficial al partidului.

Zhao a adăugat o critică, probabil la adresa mass-mediei străine: "Din moment ce informaţiile ştiute nu erau complete, reporterii au umplut golurile cu ajutorul imaginaţiei", a spus Zhao. "Deci aceste puzzle-uri au fost inexacte şi chiar absurde", a adăugat el. El a declarat că întreaga situaţie cu Wang Lijun este doar un "incident izolat".

Heng He, un comentator politic la Televiziunea New Tang Dynasty cu sediul în New York şi un cronicar regulat pentru The Epoch Times, a afirmat într-un interviu că răspunsul lui Zhao este problematic. "Întrucât aceste rapoarte au fost ca nişte ''puzzle-uri" - incorecte, şi chiar absurde - atunci de ce nu oferă autorităţile ştiri precise?", a afirmat Heng.

Logistica din Beijing a ridicat, de asemenea, din sprâncene. O delegaţie din Chongqing a ajuns în Beijing pe 2 martie şi s-a cazat în Sala Mare a Hotelului Poporului, vizavi de intrarea sudică a Sălii Mari a Poporului, unde sunt ţinute conferinţele politice. Dar în acest an, delegaţia din Chongqing stă acolo singură şi nu cu delegaţiile din alte provincii şi oraşe care s-au cazat la alte hoteluri, la fel ca în ultimii ani, potrivit Qilu Evening News.

Reporterii de la Beijing au remarcat că în trecut au "avut rareori ocazia să meargă acolo" şi că hotelul "are un fel de aer misterios". El este de asemenea foarte bine păzit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe