Un oraş japonez aprobă repornirea centralei nucleare

A treia clădire (d)  şi al patrulea reactor, de la centrala nucleară Oi, aparţinând Kansai Electric Power Co (KEPCO), 12 aprilie, în oraşul Oi, prefectura Fukui, vestul Japoniei.
A treia clădire (d)  şi al patrulea reactor, de la centrala nucleară Oi, aparţinând Kansai Electric Power Co (KEPCO), 12 aprilie, în oraşul Oi, prefectura Fukui, vestul Japoniei. (Jiji Press / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
15.05.2012

Consiliul local al unui oraş japonez a convenit luni să susţină repornirea a doua reactoare care au fost deconectate, conform rapoartelor.

Consiliul local din oraşul Oi, situat în prefectura Fukui, a susţinut repornirea reactoarelor cu 11 voturi la 1, invocând temerile că centralele electrice deconectate ar putea cauza un prejudiciu economiei, a raportat agenţia de ştiri Kyodo. Decizia de a reporni cele două reactoare de la centrala nucleară Kansai Electric se află, în cele din urmă, în mâna primarului.

Cu mai mult de o săptămână în urmă, Japonia şi-a închis ultimul reactor nuclear pentru întreţineri de rutină. Reactoarele care au fost închise în aceste scopuri nu au fost încă repornite, dar prim-ministrul Yoshihiko Noda a declarat că ţara trebuie să repornească unele centrale înainte de lunile de vară care presupun un consum foarte mare de energie.

Înainte de cutremurul şi dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, din martie anul trecut, energia nucleară furniza circa 30 la sută din necesarul de electricitate al Japoniei. Vara trecută, Japonia a fost forţată să recurgă la stabilirea de pene de curent pentru a face faţă deficitului.

Noda şi alţi oficiali au avertizat că un eşec de a reporni cel puţin o parte din centralele nucleare va provoca o situaţie similară cu cea de anul trecut şi în acest an.

"Stilul de viaţă al japonezilor va fi în regulă, dar nu şi sectorul industrial, cum ar fi fabricile, care au nevoie de o aprovizionare electrică stabilă," a fost citat Takao Kashiwagi, membru al unui consiliu guvernamental privind energia nucleară şi profesor la Institutul de Tehnologie din Tokyo, de Majirox News.

"Prin urmare, dacă securitatea energetică nu poate fi garantată, o parte din fabrici se vor pregăti să îşi mute activitatea în afară Japoniei. Acest lucru va afecta şi va avea un impact sever asupra poporului japonez", a spus Kashiwagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor