Un vânzător olandez de pneuri din Kiev este acuzat de ”activităţi teroriste”

Protestarii din Kiev în timpul unei ciocniri cu Berkut, 25 ianuarie 2014.
Protestarii din Kiev în timpul unei ciocniri cu Berkut, 25 ianuarie 2014. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Kiev au descins pe data de 27 ianuarie în depozitul de cauciucuri a lui Edward Peters şi i-au confiscat toate actele contabile, inventarul cât şi telefoanele de la sediul afacerii, notează Kiev Post.

Anchetatorii l-au interogat pe Peters şi pe partenerul său de afaceri, Edward Makarov, timp de cinci ore, i-au închis depozitul, l-au sigilat, iar pe cei doi i-a luat la secţia de poliţie pentru încă două ore de interogări. În tot acest timp, avocatul celor doi nu era prezent. Atunci când jurnaliştii de la Kiev Post au cerut poliţiei şi procurorilor mai multe informaţii despre caz aceştia au evitat să răspundă.

Ulterior, s-a aflat că Peter a fost acuzat pentru complicitate la activitate teroristă pentru că le-ar fi vândut cauciucuri activiştilor de pe EuroMaidan (numele mişcării pro-europene din centrul oraşului n.r.-). În timpul ciocnirilor cu Berkut, aceştia au aprins pneuri pentru a crea un ecran de fum împotriva poliţiei Berkut. Totuşi, Peter, un imigrant olandez, a precizat că nu vândut niciodată pneuri protestatarilor.

La procesul din data de 29 ianuarie, procurorii nu au găsit nicio dovadă care să lege afacerea lui Peter cu pneurile inflamate pe EuroMaidan, însă judecătorul a decis ca investigaţiile să continue oricum şi a impus un moratoriu (le-a blocat până la faliment n.r.) pe afacerile sale.

Din cauza faptului că pneurile sunt blocate în depozit, Peter nu-şi poate ”continua activităţile” şi nu a putut face nici un profit. Această situaţie a mai condus şi la concedierea tuturor angajaţilor săi.

Protestele din centrul Capitalei au fost lansate la 21 noiembrie, în urma refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici de semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, urmat apoi de o asociere controversată cu Rusia.

În ultimele două luni, poliţia de revoltă şi forţele speciale ale ministerului de Interne au încercat de mai multe ori să disperseze violent protestatarii, însă aceste măsuri au condus numai la amplificarea protestelor. În urma violenţelor izbucnite pe data de 19 ianuarie, 3 persoane ar fi fost împuşcate de forţele Berkut, ceea ce făcut ca protestele să se răspândească în toată Ucraina.

Ca o formă de intimidare, instanţele din Kiev au pus din ce în ce mai multe acuzaţii pe indivizii şi afacerile ce ar putea fi asociate cu mişcarea de pe EuroMaidan. Atât în Kiev, cât şi în restul ţării, zeci de activişti au fost reţinuţi şi închişi.

Protestatarii de pe EuroMaidan au acuzat procurorii guvernului că au falsificat acuzaţiile aduse împotriva activiştilor.

”Dacă i-au legea în mâinile lor, ce mai putem face?”, a adăugat Peter, ca o referinţă la viitorul afacerii sale. Mai există ”11 afaceri cu pneuri închise” în timpul investigaţiilor conduse de guvern, a adăugat Peter.

Peter s-a prezentat la cererea judecătorului însă curtea de judecată a neglijat faptul că limba nativă a lui Peter este olandeza, nu i-a adus nici un translator şi astfel procesul a fost amânat pentru data de 18 februarie. Până atunci depozitul va rămâne închis iar Peter şi familia sa vor fi într-o situaţie dificilă.

”Trebuie să-mi hrănesc familia... nu mă duc în centru să protestez... nu mă plâng. Încerc doar să-mi fac treaba”, a încheiat Peter.