Un vulcan din El Salvador se pregăteşte să erupă

Vulcanul Chaparrastique din San Miguel, 140 km la est de San Salvador, degajă un nor de fum şi cenuşă, El Salvador, 29 decembrie 2013.
Vulcanul Chaparrastique din San Miguel, 140 km la est de San Salvador, degajă un nor de fum şi cenuşă, El Salvador, 29 decembrie 2013. (HECTOR GARAY / AFP / Getty Images)

Autorităţile din El Salvador au evacuat regiunea din apropierea vulcanului Chaparrastique după ce a aruncat în aer un nor de fum şi cenuşă din vârful său în timpul zilei de duminică.

Directorul Apărării Civile, Jorge Melendez, a spus că o alertă de cod portocaliu a fost emisă şi mai mulţi investigatori au fost trimişi să caute semne ale lavei proaspete, însă acestea nu s-au găsit.

„Am luat măsurile de urgenţă de a evacua satele aflate pe o rază de 3 kilometri în jurul vulcanului”, a spus Melendez. Pentru evacuaţi au fost organizate adăposturi, însă Melendez a spus că unii locuitori nu doresc să-şi părăsească casa.

„Trebuie să-şi părăsească casa pentru siguranţa lor”, a adăugat acesta.

Asistentul ministrului de Sănătate, Eduardo Espinoza, a spus că două persoane au fost tratate la spital de probleme respiratorii cauzate de erupţie, „dar nu avem niciun caz grav de raportat”.

„Vom oferi asistenţă oamenilor evacuaţi şi le cerem să se protejeze de gazele ce pot afecta tractul respirator”, a spus Espinoza. Acesta a îndemnat locuitorii zonelor din apropierea vulcanului să nu bea apă din sursele locale.

Vulcanul cu înălţimea de 2.129 de metri este localizat la 145 de kilometri est de capitala San Salvador. Ultima erupţie notabilă a avut loc în 1976.

San Miguel este unul din cele mai mari oraşe ale ţării şi este localizat la 50 de kilometri distanţă de vulcan.