Mister în Bosnia: un iaz dispare brusc înghiţit de pământ [video]

În localitatea Sanica, un mic sat din nord-vestul statului Bosnia-Herţegovina, se multiplică teoriile şi ipotezele după ce, în urmă cu două săptămâni, un mic iaz înconjurat de copaci pur si simplu a dispărut, aparent înghiţit de o prăpastie.

"Stăteam aici, cu o zi înainte să se întâmple, beam o ţuică de prune şi apoi a izbucnit panica: peştii săreau afară din apă şi un copac mare a căzut ca şi cum cineva l-ar fi tras cu un cârlig", povesteşte Hasan Cemal, un sătean. Iazul avea aproximativ 20 de metri în diametru şi o adâncime de 8 metri. Acum, "abisul" , aşa l-au poreclit locuitorii din zonă, este de 50 de metri lăţime şi 30 de metri adâncime şi continua să se adâncească.

Oamenii de ştiinţă din Bosnia explică faptul că dispariţiile bruşte de mici lacuri sau iazuri nu sunt un fenomen rar şi sunt de obicei cauzate de dispariţia cursurilor de ape subterane sau de modificări de drenare datorate irigărilor. Cu toate acestea, pentru locuitorii din Sanica aceste explicaţii nu par convingătoare. "Ar fi putut fi - presupune Milanko Skrbic - o peşteră gigantică care şi-a deschis porţile sau un vulcan".

Potrivit unei alte teorii care îşi face drum printre locuitorii din Sanica, deşi aceasta a fost respinsă de către experţi, peştii din iaz ar fi detonat accidental una dintre bombele datate din al doilea război mondial, care ar fi fost aruncate în iaz de către o bătrână după încheierea conflictelor.

O altă explicaţie a celor din zonă este aceea că proprietarul iazului, care a murit cu aproximativ o lună în urmă, l-a luat cu el. "Cu câteva zile înainte de moartea sa - spune Rezak Montanic, un alt locuitor din Sanica - Hasan a spus: "Voi duce totul cu mine când voi muri. Şi aşa a făcut". Pentru Husein Nanic, toate acestea sunt un semn că sfârşitul este aproape: "Înainte de sfârşitul lumii se vor întâmpla miracole de orice fel".

Acolo unde ştiinţa nu reuşeşte să dea o explicaţie, intervin vechile credinţe omeneşti, în toată simplitatea lor, uneori chiar banale. Dar bătrânii noştri de multe ori o nimeresc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe