Între mister şi ştiinţă, pământul "parcă fierbe sub picioare" la Galaţi

(photos.com)

Panica sătenilor din Izvoarele, Galaţi, unde, de o săptămână încoace, pământul se umflă şi se dezumflă de parcă ceva ar vrea să iasă afară din măruntaiele lui dar n-are putere şi dă înapoi, s-a mai potolit.

Au fost "bătuţi de soartă" spun sătenii din Izvoarele, sau, cum zice Ion Neculau, primarul din comună, pentru ei s-a adeverit dictonul "un ghinion nu vine niciodată singur". Cu zece zile în urmă, viiturile au distrus case şi au inundat ogrăzile în Sloboza Conachi, lăsându-i pe oameni fără agoniseala lor. Apoi au început cutremurele în Galaţi. Multe şi dese. Opt. Şi, de parcă şirul de "ghinioane" n-ar fi fost suficient, din 23 septembrie, orele prânzului, pământul a început să "fiarbă" în timp ce bubuituri puternice îi îngrozesc pe săteni.

Sătenii s-au mai calmat de sâmbăta, când în zonă au ajuns trei specialişti de la Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pâmântului (INFP) şi au instalat aparatură "de ultimă generaţie", cum ne-a povestit primarul, urmând ca datele înregistrate de aparate să fie apoi studiate şi interpretate la INFP. Sătenii s-au mai liniştit, căci, speră ca oamenii de ştiinţă să găsească o explicaţie logică a fenomenelor care i-au tulburat.

Cercetătorii veniţi de la Măgurele au instalat trei aparate pentru măsurarea activităţii seismice în zonă, unul la Izvoarele, într-una dintre locuinţele afectate grav de straniul fenomen, unul la primăria din Slobozia Conachi şi unul la Negrileşti, zonă cu risc seismic ridicat, iar de mâine va începe analizarea primelor date colectate din teren. Răspunsuri ştiinţifice concrete însă, autorităţile locale speră să aibă cam în două săptămâni.

Intrigaţi de fenomenele de la Galaţi, unde pământul "parcă fierbe sub picioare" şi bubuiturile sunt atât de "puternice de sare mâncarea de pe masă", am luat legătura cu dl Mihai Diaconescu, unul dintre cei trei specialişti care a fost la Izvoarele pentru a instala "aparatura de ultimă generaţie" care le dă puţin confort psihic sătenilor greu încercaţi.

Întrebările noastre au pornit de la faptul că sătenii din Izvoarele nu de cutremure s-au plâns ci de cu totul alt tip de fenomen.

Nu se ştie încă ce anume generează fenomenele de la Galaţi, ne-a povestit dl Mihai Diaconescu. Iniţial, domnia sa a suspectat că ar putea fi vorba de alunecări de teren, căci flancul estic al satului Izvoarele terasat şi împădurit (tocmai pentru a preveni alunecările de teren) se ridică brusc cu 70-80 de metri în înălţime, pe o distanţă de nici jumătate de kilometru. Acolo, în anii 90 au avut loc nişte alunecări de teren, dar au fost minore din ce a constatat Dl Diaconescu studiind înregistrările prin satelit.

Însă teoria alunecărilor nu ţine. Specialistului seismolog îi este greu să creadă că bubuiturile pe care le aud sătenii se datorează unor alunecări de teren. Dacă ar fi o corelaţie între una şi alta, alunecările de teren ar avea loc în momentul în care se aude zgomotul ori nu s-a înregistrat încă aşa ceva.

"Acest sat Izvoarele se află situat de-a lungul văi, pârâului Suhurlui care străbate comuna de la nord la est. Pe flancul estic al acestui pârâu, respectiv văi, respectiv satul Izvoarele, altitudinea este în jur la 100 de metri şi creşte de la, să zicem, 20-30-32 de metri, depinde unde tragem linia prin sat, căci are o altitudine, o elevaţie variabilă, la 100 de metri pe o distanţă de, să zicem, 500 de metri. Ea câştigă în înălţime 100 de metri, care e mult, e cam abrupt, lucru care se vede şi cu ochiul liber, geomorfologic. Ne uităm de-a lungul văii statului Izvoare şi vedem că flancul estic este terasat şi împădurit în mare parte – asta contra aluncărilor de teren. Acolo într-adevăr au fost nişte alunecări de teren prin anii 90 dar uitându-mă pe o poză satelitară nu mi se pare de mare amploare. Alunecări de teren care s-au oprit undeva la baza pantei. Îmi este greu să cred că aceste zgomote ar avea loc datorită unor alunecări de teren, care dacă ar fi o corelaţie ar avea loc în momentul în care se aude zgomotul", a declarat dl Diaconescu pentru Epoch Times.

"Fenomenul" nu voia să se lase studiat

"Fenomenul" pământului care se ridică şi coboară bubuind, s-a comportat de parcă este viu şi nu voia să se lase studiat. Nevoind să se înfăţişeze, cât au stat specialiştii acolo, pământul a stat liniştit, fără să dezvăluie nimic din tainele lui. După plecarea oamenilor de ştiinţă însă, "fenomenul" s-a manifestat din nou, de 9 ori. Cei trei seismologi au instalat în zonă şi un microfon şi speră că bubuiturile descrise de săteni s-au înregistrat şi vor putea fi analizate în laborator.

Domnle parcă ceva vrea să iasă din pământ şi creşte, creşte spre suprafaţă, după care se opreşte, parcă nu mai are putere să ajungă la suprafaţă

Redăm în continuare interviul acordat de Dl Diaconescu specialist INFP pe tema fenomenelor misterioase de la Galaţi.

Epoch Times: Cum se manifestă, practic, domnul Diaconescu acele fenomene?

Mihai Diaconescu: Eu nu pot să vă spun decât din povestite deşi am stat acolo de la 10:00 până seara pe la 5:30-6:00, nu s-a manifestat nimic. După ce am plecat noi, de sâmbătă până astăzi s-au mai înregistrat cam de vreo 9 ori acele fenomene. Probabil că "s-a speriat" cât am fost noi acolo.

Epoch Times: Şi sătenii ce v-au povestit? Practic ce se întâmplă?

Mihai Diaconescu: Ei au perceput în felul următor: o mişcare pe verticală, practic pământul se umflă şi se dezumflă, mişcare care este însoţită de nişte zgomote. Expresia lor a fost ”domnle parcă ceva vrea să iasă din pământ şi creşte, creşte spre suprafaţă, după care se opreşte, parcă nu mai are putere să ajungă la suprafaţă”.

Vă daţi seama că ceea ce mi-au descris ţăranii acolo în niciun caz nu are legătură cu un cutremurul de pământ, pentru ca această mişcare pulsatorie, cum i-am spus eu, a pământului în zonă are loc de 2-3 ori la rând, ori un cutremur nu vine de 2-3 ori la rând, el vine o dată.

Noi am pus acolo în satul Izvoarele şi un microfon să înregistrăm zgomotul. Din nefericire nu avem decât un singur aparat de genul acela, dar în cursul zile de mâine sper să putem să prelucrăm.

Epoch Times: Înregistrarea zgomotului, va fi disponibilă?

Mihai Diaconescu: Sunetele vor fi interpretate de noi iar rezultatele sigur că vor fi publice pentru că asta nu este o chestie care să intereseze numai din punct de vedere ştiinţific, aceasta este o problemă publică...[...] Noi am fi bucuroşi să aflăm de unde vin zgomotele în primul rând. Vin de acolo, vin din altă parte? Nu ştiu. Rămâne de văzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură